Y Ü K L E N İ Y O R

İTHALAT REJİM KARARI İŞLEMLERİ

İTHALAT REJİM KARARI İŞLEMLERİ
2 Ocak 2022

İTHALAT REJİM KARARI İŞLEMLERİ

İTHALAT REJİM KARARI VE UYGULAMALAR

İthalata başlamadan önce Gümrük vergisi ve diğer kurum kontrolleri çok iyi bilinmelidir. İthalat Rejim Kararı Listelerde gümrük vergisi oranı ve toplu konut fonu listeler yer almaktadır.

İthalat Rejim Kararı Listeler

I Sayılı Liste Tarım Ürünleri (Ab ile Eur.1 ile işlem Görür)

II Sayılı Liste Tarım Ürünleri (5,9,13,14,15,17,18,19,20,21,22 ve 24. Fasıllar)(A.tr Dolaşım)

II Sayılı Liste Sanayi Ürünleri (25-97 Fasıllar) (A.tr Dolaşım)

III Sayılı Liste İşlenmiş Tarım Ürünleri (A.tr Dolaşım) (Tkf Ödenir Süt yağı,Glikoz vb)

Tablo 1- III Sayılı Listeye Ait Kod Numaralarını (Meursing Tablosu)

Tablo 2- III Sayılı Listeye Ait Tarım Payı Tablosu (Meursing Tablosu)

IV Sayılı Liste Balıkçılık ve Su Ürünleri (Ab ile Eur.1 ile işlem Görür)

V Sayılı Liste Gümrük Vergisi Askıya Alınan Sanayi Ürünleri Lst81 Muafiyeti yada Nkul

VI Sayılı Liste Gümrük Vergisi Askıya Alınan Sivil Hava Taşıtları Listesi Nkul Muafiyeti

VII Sayılı Liste Nihai Kullanım Uygulaması Kapsamında İndirimli Gümrük Nkul Muafiyeti

Burada önemli olan listelerin sonlarında yer alan dipnotlara çok iyi bakmak gerekir. Ülkelerle yapılan Sta veya ikili anlaşmalara göre indirim oranları değişiklik göstermektedir.

İthalat rejim kararında listelerde sütunlar olmakla beraber her sütün farklı ülkeleri ifade etmektedir.Aşağıda İthalat rejim kararı 8708.10.10.00.00 Gtip yer alan eşyanın ayrıntılı 8 alandan oluşan durumuna ek olarak İgv, emy,gözetim,V sayılı listeler halinde ayrıntılı verilmiştir.

İthalat rejim Kararı amacına uygun okunması ve İthalat Tebliğleri ile beraber ele alınması gerekmektedir.Ürün Güvenliği Tebliğleri her yıl değişmekle beraber Tarife bazında çalışmalar yapılması yerinde olacaktır.

İthalat veya dış alım, en basit tarifiyle, eşyanın başka bir ülkeden satın alınması ve ülkeye getirilmesi olarak ifade edilebilir.

Bir başka ifade ile ithalat, eşyanın ülke dışından, vergileri ödenerek veya ödenmeksizin, geçici veya kesin (kat’i) olarak yurda sokulması işlemidir. Kat’i ithalat gümrük mevzuatında “serbest dolaşıma giriş rejimi” olarak adlandırılan kurallar sistemi çerçevesinde yapılabilir. Bir eşyanın serbest dolaşıma girmesi için sadece ithalatta alınması gereken vergilerin ödenmesi yeterli değildir; o eşya için geçerli olan ticaret politikası önlemlerinin uygulanması ve eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin de tamamlanması gereklidir.

Geçici ithalat iseeşyanın Türkiye’ye giriş yaptıktan bir süre sonra tekrar yurt dışına gönderilmesi anlamına gelir.

Bu eşya Türkiye’de kaldığı süre boyunca herhangi bir işlem veya işçilik görecek ise eşyanın yurda girişi ve çıkışı ile ilgili işlemler gümrük mevzuatında “dahilde işleme rejimi” olarak adlandırılan kurallar sistemi çerçevesinde yapılabilir.

Bu eşyanın Türkiye’de kaldığı süre boyunca herhangi bir işlem veya işçilik görmediği ve herhangi bir değişikliğe uğramadan yurt dışı edildiği hallerde uygulanacak kurallar daha farklı olup, bu kurallar sistemi “geçici ithalat rejimi” olarak adlandırılır.

Ayrıca, ülkemizdeki serbest bölgelerden ülkenin diğer bölgelerine yapılan eşya teslimleri de ithalat sayılmaktadır.

 

Kimler ithalat yapabilir?

Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca vergi numarası verilen her gerçek ve tüzel kişi ile yürürlükteki mevzuat hükümleri uyarınca hukuki tasarruf yapma yetkisi olan kişi ortaklıkları ithalat işlemlerini yürütebilirler.

Vergi numaranız yok ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine başvurarak vergi numarası alabilirsiniz. Ülkemizde, ithalat yapabilmek için, ithalat yapmaya hak kazandıran nitelikte özel bir izin veya belge alınması gerekli değildir.

Aşağıda sayılan istisnai durumlarda vergi numarası aranmaksızın ithalat yapılabilmektedir.

- Özel anlaşmalara dayalı olarak yapılan ithalatlar

- Kitap ve diğer yayınların ithalatı

- Türkiye’de açılan uluslararası fuar ve sergilerde perakende satışına izin verilen malların ithalatı.

 

İthalata başlarken ilk olarak ne yapmanız gerekir?

İthal etmek istediğiniz eşya ile ilgili işlemlere başlayabilmek için, ilk olarak eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP12’li ) olarak adlandırılan kod numarasını öğrenmeniz gerekir. Eşyanın ithalatında ödemeniz gereken vergiler hakkında bilgi almak, eşyanın ithalatında bir yasaklık veya kısıtlama olup olmadığını öğrenmek, eşyayı ithal etmek için bir izin almanızın gerekli olup olmadığını belirlemek ve ithalat sırasında sizden istenecek belgeleri hazırlamak için, ithal edeceğiniz eşyanın ticari adının ve özelliklerinin yanı sıra, tarife sınıflandırmasındaki yerini gösteren GTİP numarasına ihtiyaç duyacaksınız.

GTİP numarası, uluslararası ticarete konu olan eşyanın sınıflandırıldığı Armonize Sistem eşya sınıflandırma sisteminde o eşya için belirlenmiş olan özel kod numarasıdır. İthal etmek istediğiniz eşyanın GTİP numarasını belirleyebilmeniz için öncelikle eşyayı doğru tanımlamalı, iyi tanımalı, eşyanın ticari ismini ve özelliklerini iyi bilmelisiniz.

 

İstediğiniz her eşyayı ithal edebilir misiniz?

Cumhurbaşkanı ve ayrıca Ticaret Bakanlığı, kamu ahlakı, kamu düzeni, kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlık ve hayatlarının korunması; sanatsal, tarihi veya arkeolojik değeri olan ulusal hazinelerin korunması; fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması gerekçeleriyle, ithalata belirli kısıtlamalar veya yasaklıklar getirmeye yetkilidir. Bu nedenle, ithal etmek istediğiniz eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarasını belirledikten sonra, bu eşya ile ilgili olarak getirilmiş bir yasaklama veya kısıtlama olup olmadığını araştırmanız gerekecektir.

Türkiye’ye ithal edilecek eşyanın yeni ve kullanılmamış olması esastır. (Beyannameye 31 nolu hanede kullanılmamış eşyanın beyanı zorunludur)

Türkiye’ye yapılan ithalata dair kural ve esasların belirlendiği ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan İthalat Rejimi Kararına göre her türlü eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) eşyanın ülkemize ithal edilebilmesi için Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması ve alınan iznin ithalat işlemleri sırasında gümrük idaresine sunulması gereklidir.

Yalnızca “Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ” ekindeki listeler kapsamındaki kullanılmış eşya için Ticaret Bakanlığına başvurarak izin almanızın gerekli olmadığını hatırlatmak isteriz. Buna göre, Tebliğ’e ekli listelerde yer alan kullanılmış eşyanın ithaline ya doğrudan izin verilmiş(kıymet şartı olanlarda kıymet şartını sağlaması kaydıyla) ya da Ticaret Bakanlığı dışında izni aranması gereken kurumlar belirlenmiştir.

Türkiye’ye ithalattaki yasaklık ve kısıtlamaları belirleyen düzenlemeler eşyanın tarife sınıflandırmasına ve GTİP numarasına dayanır.

 

İthalat işlemlerinde gümrük idaresi hangi belgeleri istemektedir?

İthalat işlemlerinde kullanılan temel belge, gümrük beyanınızı yaparken düzenlediğiniz gümrük beyannamesidir.Gümrük mevzuatına göre gümrük idareleri, gümrük işlemleriyle sınırlı olmak kaydıyla, ithalatçıdan her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilirler. İthalat gümrük işlemlerinin yapıldığı sırada gümrük idaresinin ithalatçıdan istemediği bazı belgelerin, ithalat tamamlandıktan sonra ve gümrük idaresi tarafından geriye dönük olarak yapılan kontroller sırasında ithalatçıdan istenmesi mümkündür. Bu nedenle, ithalat işleminizle ilgili tüm belgeleri ve tuttuğunuz kayıtları beş yıl süreyle saklamanızın kanuni bir zorunluluktur.

İthalat işlemleriniz sırasında gümrük idaresi tarafından kanunlar veya uluslararası düzenlemeler uyarınca sizden istenecek belgeleri iki grup altında toplamak mümkündür.

-İlk grupta, ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara dayanılarak belirlenen vergi oranlarının uygulanması için gereken ve hangi ülkeden ithalat yapıldığına göre değişen belgeler yer almaktadır.(Menşe Belgeleri, Kontrol Belgeleri)

-İkinci grupta yer alan belgeler, ülkemizdeki belirli kurumların kendi görev ve yetki alanları çerçevesinde yaptıkları kontrollerin sonucunu gösteren ve bu kontrolleri yapan kurumlar tarafından düzenlenen belgelerdir.(Analiz vb)

 

İthalatta ne tür kontroller yapılır?

Türkiye’ye ithal edilen eşya, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ve dış ticaret politikasına dayalı olarak, farklı kurumlar tarafından farklı yasal düzenlemeler çerçevesinde kontrole tabi tutulur. Eşyanın Türkiye’ye ithaline izin verilip verilmeyeceğine bu kontroller sonucunda karar verilir. İthalatta yapılan kontrollerin kapsamı ve düzenlenen izinler konusundaki detaylı ve güncel bilginin bu kontrolleri yapmaya yetkili olan kurumlardan edinilmesi gereklidir.

İthalat işleminin farklı aşamalarında yapılması mümkün olan bu kontroller, risk esaslı olarak ve gümrük idaresinin koordinasyonunda yürütülür.

Bu kontrollerin, sizin ithalat işlemine ait gümrük beyanında bulunmanızdan önce yapılması halinde, kontrolün olumlu sonuçlandığını gösteren bilginin ya da belgenin gümrük beyannamesi ile birlikte gümrük idaresine beyan edilmesi gerekir.

Gümrük idaresi dışındaki yetkili kurumlar, kendi ithalat kontrollerini yapmadan önce, ithal etmek istediğiniz eşya ile ilgili bazı bilgi ve belgelerin kendilerine iletilmesini sizden isteyebilirler. Örneğin bazı bitkisel ürünlerin Türkiye’ye ithalatında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gümrük idaresine verilmek üzere bir uygunluk belgesi düzenlenebilmesi için, ürünün çıkış ülkesinde düzenlenen bitki sağlık sertifikası gibi belgelerin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilmesi gereklidir.

İthalat kontrollerini yapmaya yetkili kurumlar tarafından bu kontroller sırasında sizden istenilen bazı belgelerin, eşyanız Türkiye’ye gelmeden önce temin edilmesi mümkündür. Ancak, ithal edeceğiniz eşya Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan ürün güvenliği denetimine tabi ise eşyanızdan fiziken numune alınması gerekebilir. Bu durumda, kontrolün sonucunu gösteren belge ancak eşyanız Türkiye’ye geldikten sonra düzenlenebilecektir.

İthalat kontrollerinin, ithal etmek istediğiniz eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine girişi sırasında yapılması mümkündür. Yetkili kurum tarafından yapılan kontrol sonucunda eşyanızın Türkiye Gümrük Bölgesine girişi uygun görülmeyebilir. Bu durumda, eşya yüklü olduğu taşıttan indirilmeksizin mahrecine iade edilir veya ilgili kurumun uygun görüşü alınarak üçüncü bir ülkeye transit edilir.

İthal edeceğiniz eşyanın, yetkili kurumlar tarafından gümrük beyannamesinin tescil edilmesinden önce kontrol edildiği durumlarda;

1-Eşyanızın Türkiye’ye ithaline izin verilmeyebilir. Bu durumda, eşyanızı mahrecine iade edebilir veya ilgili kurumun uygun görmesi halinde doğrudan veya serbest bölgeler üzerinden başka bir ülkeye transit olarak gönderebilirsiniz. Bu tür eşyayı, gümrük mevzuatı hükümleri uyarınca tasfiye edilmek üzere gümrüğe terk etmeniz de mümkündür.

2-Eşyanın insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığı yönünden tehlikeli ve zararlı olduğu tespit edilebilir. Bu eşyanın yurt dışı edilmesi gereklidir. Eşyanın Türkiye’de imha edilmesine veya gümrüğe terk edilmesine izin verilmez.

İthal edeceğiniz eşyanın, yetkili kurumlar tarafından gümrük vergilerinin ödenmesinden sonra kontrol edilmesi ve bu kontrol sonucunda eşyanın ilgili mevzuatına uygun olmadığının belirlenmesi halinde, sorumlu veya yetkili kurum tarafından ilgili kanun hükümleri ile öngörülen yaptırımlar uygulanır. Uygunsuz çıkan ürünün geldiği ülkeye veya üçüncü bir ülkeye gönderilmesi mümkündür. Bu durumda eşya, gümrük mevzuatının öngördüğü usuller çerçevesinde yurt dışı edilir.

İthalat işleminiz ile ilgili olarak gümrük idaresi tarafından yapılacak muayene ve kontrol sonucunda,

-Yapılan ithalatın bir yasaklık veya kısıntıya tabi olduğu, veya

-Eşyanın gümrük idaresi dışındaki bir kurum tarafından yapılan bir kontrole veya uygunluk denetimine tabi tutulmasının zorunlu olduğu, veya

-Eşyanın ithaline izin verilebilmesi için bir kurum veya kuruluştan bir iznin, bir lisansın, bir uygunluk veya yeterlilik belgesinin alınması gerektiği;

Ancak ithalatçı tarafından bu kontrol ve denetimlerin yaptırılmamış olduğu belirlenebilir.

 

İthal edilen eşyanın Gümrük Vergisi nasıl hesaplanır?

Ödeyeceğiniz gümrük vergisi hesaplanırken vergi matrahına gümrük tarifesinin unsurları uygulanır. Ad-valorem (yani fiyat veya değer üzerinden alınan) gümrük vergilerinde verginin matrahı eşyanın kıymetidir.

Bu çerçevede, gümrük vergileri hesaplanırken üç temel faktör esas alınmaktadır:

    1. Eşyanın tarife sınıflandırması

    2. Eşyanın menşei

    3. Eşyanın gümrük kıymeti

İthalat sırasında ödeyeceğiniz vergilerin türleri, oranları ve tutarları, ithal etmek istediğiniz eşyanın tarife sınıflandırmasının, menşeinin ve kıymetinin gümrük idaresi tarafından kontrol ve tespit edilmesini takiben belirlenecektir.

İthalattan kaynaklanan gümrük vergilerini ödeme yükümlülüğünüz, gümrük beyannamesinin tescil edildiği tarihte başlar. Bu vergiler, gümrük beyannamenin tescil edildiği tarihte geçerli olan gümrük tarifesi unsurlarına göre hesaplanır.

İthalat işlemlerinden hangi vergilerin alınacağının tek başına gümrük idaresi tarafından belirlenmediğinin altını çizmek isteriz. Türkiye’ye yapılan ithalattan gümrük vergisinin yanı sıra mali mevzuatla, dış ticaret mevzuatıyla ve bunların dışında kalan farklı kanunlarla belirlenen farklı vergiler alınmaktadır. Bu kanunlar uyarınca dış ticaret işlemlerine vergi koyma yetkisi olan kurumlar, hangi ürünlerin ithalatında hangi vergilerin, hangi oranda alınacağına karar verirler. Bu vergilerin çoğu ithalat gümrük işlemleriniz sırasında gümrük idaresi tarafından sizden tahsil edilir.

İthalattan alınan en yaygın ve başlıca vergiler gümrük vergisi, toplu konut fonu, ilave gümrük vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, dampinge karşı vergi, ek mali yükümlülük ve kaynak kullanımını destekleme fonudur. 

 

İthalat gümrük işlemlerinden doğan vergileri nasıl öderim?

Gümrük işlemleriniz nedeniyle ödemeniz gereken gümrük vergilerini ve para cezalarını ticari bankalar ve kamu saymanlıkları aracılığı ile veya GÜMKART ile ödeyebilirsiniz. GÜMKART, ilgili bankanın POS cihazı bulunan gümrük saymanlıklarında kullanılabilen bir ödeme aracıdır. GÜMKART’ı kullanarak yalnızca bu kartın sahibi olan firmanın gümrük beyannameleri ile ilgili gümrük vergilerinizi ödemeniz mümkündür.

Düzenlediğiniz gümrük beyannamesi ile ilgili vergilerin ve varsa para cezalarının ödendiğini gösteren bilgi Ticaret Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine elektronik olarak iletilir. Bunu takiben, gümrük beyannameniz, bu beyannameyle ilişkili vergi ve para cezası kararları otomatik şekilde kapanır.

 

Gümrük işlemlerine başlamadan önce ilk olarak ne yapılır?

Öncelikle, ithal edeceğiniz eşya için, ithalattan önce gümrük idaresi dışındaki bir kurumdan bir izin, lisans, uygunluk belgesi, yeterlilik belgesi veya benzeri bir belge almanız gerekiyorsa, bu belgelerle ilgili araştırmanızı eşyanız Türkiye’ye gelmeden önce yapmanız ve almanız gereken belgeleri gümrük işlemlerinizden önce temin etmemiz gerekir.İthalata ilişkin gümrük işlemlerini kendiniz yapabileceğiniz gibi, sizin adınıza tüm gümrük işlemlerini takip etmek üzere bir gümrük müşavirinden hizmet almanız da mümkündür. Esasen, ithalatın mümkün olan en erken safhasında bu hizmeti almanız, ithalat işleminin hatasız ve hızlı sonuçlandırılmasını kolaylaştıracaktır.

Gümrük işlemleri, “Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri” ifadesinin kısaltması olan BİLGE yazılımı kullanılarak elektronik ortamda yürütülmektedir. BİLGE sistemi, eşyanın gümrük sahasına girişinden çıkışına kadar tüm gümrük işlemlerinin gerçek zamanlı olarak bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayan bir yazılımdır.

BİLGE sistemine giriş yapabilmek için bir kullanıcı koduna, şifreye ve aynı zamanda bir elektronik imzaya ihtiyacınız olacaktır. Kişiye özel olarak üretilen ve gizli tutulması gereken bir kod olan BİLGE Kullanıcı Kodu’nu en yakın gümrük idaresinden temin etmeniz mümkündür.

BİLGE sistemine erişiminiz sağlandıktan sonra, firmanıza ait belirli bilgilerin gümrük idarelerinde bulunan Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’ne kaydedilmesi gereklidir. Gümrük işlemlerinizi siz kendiniz de yapsanız, sizi temsil eden gümrük müşaviriniz de yapsa, firmanıza ait bilgilerin Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi’ne kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde, BİLGE sisteminde gümrük işlemi yapılamaz.

İthal edeceğiniz eşyanın gümrük işlemlerine başlamadan önce, eşyanızın tarife sınıflandırması, menşei ve gümrük kıymeti hakkında iyi tespitler yapılmalıdır. Bunlar, eşyanızın ithalat işlemleri sırasında doğru vergilendirilmesini ve ithalat prosedürlerinin doğru uygulanmasını sağlamak için gereken temel bilgilerdir.

 

İthalat tamamlandıktan sonra Yükümlünün görevleri nelerdir?

Gümrük işlemleriyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan kişiler, gümrük idarelerinin talebi üzerine belirlenen süre içerisinde bütün bilgi ve belgeleri vermek ve her türlü yardımı sağlamakla yükümlüdürler. Bu belge ve bilgiler gümrük kontrolü amacıyla beş yıl süre ile saklanmak zorundadır.

Bu nedenle ithalat ile ilgili kayıtları özenle tutmak veya ilgili tüm bilgi ve belgeleri kanuni belge saklama süresi olan 5 yıl boyunca muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüğü yerine getirilmediği takdirde, gümrük mevzuatı uyarınca 241/8 katı ceza tatbik edilmektedir.

İthalat işlemleri ile ilgili bilgi ve belgelerin saklanması, gümrük idaresine ithalattan sonra yapacağı kontrollerin sağlıklı olarak tamamlanması imkanını verecektir. İthalatçı açısından ise, ithalat işlemiyle ilgili olarak bir ek vergi alınmasına ve ceza uygulanmasına karar verilmesi halinde, bu vergiye veya cezaya itiraz etme veya gümrük idaresi ile uzlaşma yoluna gitmesini mümkün kılacaktır.

 

İthal edilen eşyanın yeniden ihraç edilmesi

İthal edilen eşyanın gümrük işlemlerini tamamlamadan önce kusurlu olduğunu fark edebilir ve iade etmek isteyebilirsiniz. İthalatçısı tarafından kabul edilmeyen eşyanın geldiği ülkedeki alıcısına iade edilmesi gümrük mevzuatında “mahrece iade” olarak ifade edilir. İade ettiğiniz eşya ile ilgili ithalat vergileri, talep edilmesi koşuluyla, geri verilir veya kaldırılır. Ancak bu eşya, kusurlu ya da sözleşme hükümlerine aykırı olduğunun tespiti için gerekli olan ilk kullanım dışında eşya kullanılmışsa ithalat vergileri geri verilemez veya kaldırılamaz. Bu eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihraç edilmesi ve geri verme veya kaldırma talebinin vergilerin tebliğinden itibaren bir yıl içerisinde yapılması gereklidir.

 

İthal ettiğiniz eşyanın bedelini alıcıya nasıl ödersiniz?

İthalat Rejimi Kararı hükümleri uyarınca, ithalat bedellerinin ödenmesi, kambiyo mevzuatı hükümlerine tabidir. Kambiyo mevzuatına göre, ithalat işlemlerine ilişkin yurt dışına döviz ve Türk Lirası transferi bankalarca yapılır.

 

Ticari nitelikteki eşya posta yoluyla getirilebilir mi?

Türkiye’ye posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ticari eşya getirilmesi mümkündür. Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın gümrük muafiyeti uygulanması için gereken şartları sağlamaması durumunda normal ithalat prosedürleri uygulanarak eşyanın ithal edilmesi mümkündür.

Türkiye Gümrük Bölgesine gelen bütün posta çantaları ve koliler ilk girdiği andan itibaren gümrük gözetimi altında posta idarelerine sevk edilerek buralarda gümrük muayenesine tabi tutulur.

Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 22 Avro’yu geçmeyen eşya “önemli değeri olmayan eşya” olarak kabul edilerek bu eşyaya muafiyet tanınır.

Yolcu beraberinde getirilen ve bedeli 430 Avronun altında olan eşyaya uygulanan gümrük muafiyeti, posta ve hızlı kargo yolu ile getirilen eşyaya uygulanmaz.

Posta yoluyla gelen ve değeri 1500 Avro'yu aşmayan her bir eşya sevkiyatına geldiği ülkeye göre tek ve maktu vergi oranı uygulanır. Bu vergini oranları eşyanın;

- Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,

- Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20 olarak uygulanır.

Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmaz. Aynı gönderici tarafından Türkiye’deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderilerin bir bütün oluşturduğu kabul edilerek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınır.

Bu kapsam dahilinde sayılacak eşyanın;

- Yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,

- Kişinin şahsına ya da ailesinin kullanımına mahsus olması ve

- Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi

şartları aranır.

Ticari nitelik arz etmeyen CD, VCD, DVD, doküman ile kitap, dergi vb. basılı yayımlar için ise bu sınırlama uygulanmaz.

Cep telefonlarının, takviye edici gıdaların, sporcu gıdalarının ve kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmeleri ise mümkün değildir.

 

Hurda ve atık ithalatı mümkün müdür?

İthali yasak ve izne bağlı olan hurdalar ile atıklar Ticaret Bakanlığı tarafından eşyanın tarife pozisyonu esas alınarak belirlenmektedir.

Bu aşamada Ürün Güvenliği Tebliğleri ekli listelere iyi bakılması gerekmektedir.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler çerçevesinde metal hurdalarını yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Metal Hurda İthalatçı Belgesi alan sanayiciler belirli amaçlar için ithal edebilmektedir.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler çerçevesinde atıkların ithalinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün uygunluk yazısı aranır. İthali uygun bulunmayan atıkların, ithalatçısı tarafından mahrecine iade edilmesi veya üçüncü bir ülkeye transit edilmesi gereklidir.

Gümrük işlemleri sırasında ithalinin yasak olduğu anlaşılan atıklar hakkında, cezai işlemin yanı sıra Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan hakları doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gözetim ve denetiminde gerekli işlemler yapılmaktadır.

 

Hayvan, hayvansal ürünler ve bitki ithalatı nasıl yapılır?

İthal edilmek istenen tarım ürünleri, insan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenir. Bu kapsamda belirli hayvanlar ve hayvansal ürünler, ilgili mevzuata uygun olarak veteriner sınır kontrol noktalarında veteriner kontrollerine tabidirler.

Veteriner kontrollerine tabi olan hayvan ve hayvansal ürünlerin ülkeye girişinde:

- İlgili mevzuat gereğince Tarım ve Orman Bakanlığına ön bildirim yapılması ve

- Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenecek uygunluk yazısının eşyanın serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulması sırasında gümrük idarelerine ibraz edilmesi Gereklidir.

Tarım ve Orman Bakanlığının iznine tabî olması ve uygunluk yazısı düzenlenmesi kaydıyla, yarış ve gösteri amacıyla belirli bir süre kalmak üzere getirilen, üst düzey mülkî ve askeri erkâna hediye edilen, özel ve resmî hayvanat bahçelerinde sergilenmek amacıyla getirilen ve ülkemize bağış niteliğinde gelen hayvanlar ile üniversitelerin, bilimsel ve diğer araştırma kurumlarının bilimsel araştırmalarda kullanacağı hayvanlar için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

 

Kısaca Taşıt ithalatı nasıl yapılır?

Taşıt ithalatı ile ilgili temel bilgilere aşağıda yer verilmektedir:

Eski/Kullanılmış Taşıt İthali: İthalat Rejimi Kararına göre eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) malların ithali Ticaret Bakanlığının iznine tabidir. Kullanılmış/ikinci el taşıt ithalinde bu iznin alınması gereklidir.

Ticaret Bakanlığının düzenleyeceği izin belgesi eski/kullanılmış taşıtların ithali sırasında gümrük beyannamesine eklenir.

Taşıtlara İlişkin Vergiler: Taşıtlara ilişkin gümrük vergilerinin belirlenmesi için öncelikle bu eşyanın sınıflandırıldığı 12 haneli gümrük tarife istatistik pozisyonunun (GTİP) bilinmesi gereklidir. Binek taşıtlar 87.03 tarife pozisyonunda, ticari taşıtlar ise 87.04 tarife pozisyonunda sınıflandırılır. İthal edilecek taşıtın tabi olduğu vergilerin belirlenmesi için eşyanın sınıflandırıldığı alt açılımların da belirlenmesi; bunun için Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87. Faslına bakılması gereklidir.

Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87’nci faslında sınıflandırılan taşıtların gümrük vergisi oranları İthalat Rejimi Kararına ekli listelerde belirlenmektedir.

Taşıtlar genel oranda KDV’ye (%18) tabidir.

Taşıtlara ilişkin ÖTV’nin tespit edilmesi için taşıtın sınıflandırıldığı GTİP’in yanı sıra motor hacminin de bilinmesi gereklidir. Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen güncel ÖTV oranları konusunda anılan Bakanlık ile Ticaret Bakanlığı’ndan bilgi alınması mümkündür.

Taşıtların gümrük vergilerine ilişkin soruların Ticaret Bakanlığına, KDV ve ÖTV’ye ilişkin soruların ise Hazine ve Maliye Bakanlığına (Gelir İdaresi Başkanlığı) yöneltilmesi gereklidir.

İthalat Kontrolleri: Taşıtların ithalinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı veya bu Bakanlığın yetki verdiği kurum veya kuruluş tarafından yapılan kontroller sonucunda düzenlenen uygunluk yazısı gümrük idaresi tarafından gümrük beyannamelerinin tescili sırasında aranır.

Gümrük Vergisinden Muaf Olarak Taşıt İthali: Gümrük vergilerinden muaf bir şekilde taşıt ithal etme hakkı;

- Yurtdışındaki yerleşim yerini Türkiye’ye nakleden kişilere,

- Yurtdışındaki yerleşik kişinin ölümü ile miras yoluyla taşıt edinen Türkiye’de yerleşik kişilere,

- Türkiye’de yerleşik malul ve sakat kişilere,belirli şartlar çerçevesinde tanınmaktadır.

Bu muafiyet kapsamında getirilecek kullanılmış taşıt için İthalat Rejimi Kararı uyarınca Ticaret Bakanlığından izin alınması gerekli değildir.

 

Kısaca Cep telefonu ithalatında özel bir uygulama var mıdır?

Ticari miktar ve mahiyet arz eden kullanılmamış cep telefonunun dış ticaret rejiminin esaslarına uygun olarak Türkiye'ye ithali serbesttir.

Cep telefonu ithal edilmesi için, tüm ithalat işlemlerinde olduğu gibi, öncelikle eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde (TGTC) sınıflandırıldığı 12 haneli gümrük tarife istatistik pozisyonunun (GTİP) belirlenmesi gereklidir. Cep telefonunun sınıflandırıldığı GTİP numarasının belirlenmesinden sonra yürürlükteki olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar ve ticaret politikası önlemleri uygulanarak ithalat işlemleri tamamlanır.

Eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) cep telefonlarının ithali Ticaret Bakanlığının iznine tabidir. Son olarak, ithal edilen cep telefonlarının ithalatçılar tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna beyan edilmesi zorunludur.

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gümrük vergilerinden muaf olarak veya gümrük vergileri ödenerek Türkiye’ye cep telefonu getirilmesi mümkün değildir.

 

Yolcu beraberi eşya ticari olarak değerlendirilirse nasıl işlem yapılır?

Ticari mahiyet arz etmeyen yolcu beraberi eşya, yolcu beraberi hediyelik eşya ile 18 ve daha yukarı yaştaki her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen eşyanın vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde getirilmesi konularında bu rehberin “Bireysel İşlemler” bölümünde detaylı bilgi verilmektedir.

İster yolcunun şahsına ve ailesinin kullanımına yönelik olarak ister hediyelik olarak beraberinde getirdiği eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro'yu aşması halinde, bu eşya, yürürlükteki olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar ve ticaret politikası önlemleri uygulanarak ithal edilir.

Eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro'yu aşması halinde ticari miktar ve mahiyet arz edip etmediğine bakılmaksızın gümrüğe beyan edilmesi zorunludur.

Gümrük mevzuatına göre; yolcunun, kişisel ve hediyelik eşya kapsamı dışında olan ve beyanına aykırı olarak üzerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi gösterdiği eşyanın gümrük vergileri iki kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir. Gümrük vergileri ödenmezse, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır.

 

Bedelli ithalat ve bedelsiz ithalat arasında hangi farklar vardır?

Bedelli ithalat; ithal edilen malların bedellerinin ithalattaki ödeme şekillerinden biriyle yurt dışına döviz transferi yapılarak gerçekleştirilen ithalattır.

Bedelsiz ithalat ise; ithal edilen mallar için yurt dışına herhangi bir döviz transferi yapılmadan gerçekleştirilen ithalattır. Bedelsiz ithalat; bedeli için döviz transferi yapılmadan satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithalidir.

Ticari bedelsiz ithalat, ticari faaliyetleri ile ilgili olarak yurt dışında yerleşik firma, kurum ve kuruluşlar tarafından, Türkiye'de yerleşik veya faaliyet gösteren kamu ve özel sektör firma, kurum ve kuruluşlarına gönderilen ve karşılığında döviz transferi gerektirmeyen malların ithalatıdır.

Bedelsiz olarak eşya ithal edilebilmesi, serbest dolaşıma giriş için gereken diğer şartların da yerine getirilmesine bağlıdır.

2006 yılında yapılan düzenlemelerle ithalat için geçerli olan madde ve miktar sınırlamaları kaldırılmıştır.

Bedelsiz ithalatla ilgili olarak dış ticaret mevzuatında yer alan düzenlemeler uyarınca:

- Eşyanın, kullanılmış, eski, yatık veya defolu olması Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması gereklidir.

- Kambiyo mevzuatı gerektirmediği için, bedelsiz ithalat işlemleri ile ilgili olarak Kambiyo Müdürlüklerine herhangi bir bildirimde bulunulmaz.

 

İthalat Rejim Kararı Pratik Bilgiler

Gümrük Vergileri İthalat rejim kararı

Gümrük Vergilerimizi Avrupa Birliği ile aynı mevzuatta yer alması nedeniyle Avrupa Birliğinin Gümrük Vergi Hadlerini kullanmaktayız.Her yıl sonunda resmi gazetemizde İthalat Gümrük Vergi Kodları yayımlanmaktadır. Yayımlanan Bu kodlar Sektörel bazda ayrı ayrı Listeler ile ayrılmıştır.Bu listeler aşağıda ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır.

1 sayılı liste Tarım Ürünleri (Portakal,Limon,Elma,Kısaca ağaçtan ve yerden toplanan ürünlerin değişiklik yapılmadan ticarete konu edilmesi halinde 1 sayılı listede yer alır ve Genellikle Gümrük vergisi oranları yüksek olur)

2 sayılı liste Sanayi ürünleri (Televizyon, Araba, Demir çelikten ürünler genelde bu listede yer alır Avrupa birliğinden gelmesi halinde Gümrük vergisi sıfır uygulanır tek şartı A.tr dolaşım ve Menşe şehadatnamesi gelmesi gerekmektedir)

3 sayılı liste İşlenmiş tarım ürünleri (Çikolata,Pekmez,Bünyesinde Şeker,Glikoz,Un bulunduran ürünler işlenmiş tarım ürünüdür bu ürünler için genelde Toplu konut fonu ödenir)

4 sayılı liste Balıkçılık Ürünleri (Balık ve av malzemeleri için kullanılır)

5 sayılı liste (Askıya alma listesidir ileri düzeyde belirtilen eşyaların amaca kullanımları için gümrük vergisi tüm liste için sıfır uygulanır)

6 sayılı liste (Sivil havacılık eşyaları gümrük vergisi sıfır uygulanır)

7 Sayılı liste (Tarım ürünler Dekstroz monohidrat için vb ürünler için gümrük vergisi amaca uygun kullanıldığı durumlarda sıfır veya indirimli uygulanır)

 

 

 

İTHALAT REJİMLERİ KAPSAMINDA KULLANILAN REJİMLER

4000

Daha önce bir rejime tabi tutulmamış eşyanın muafiyete tabi olmadan serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4010

İhraç edilen eşyanın muafiyete tabi olmadan serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4051

Dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulan eşyanın muafiyete tabi olmadan serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4053

Geçici ithalat rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın muafiyete tabi olmadan serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4058

ATA Karnesi kapsamında geçici ithal edilen eşyanın muafiyete tabi olmadan serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4071

Gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulan serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın  muafiyete tabi olmadan serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4072

Antrepo rejimine tabi tutulan serbest dolaşımdaki eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine girişi

4091

Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulan eşyanın muafiyete tabi olmadan serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4100

Daha önce bir rejime tabi tutulmamış eşyanın dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4121

Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4123

İhraç edildiği şekli ile geri gelmek üzere geçici ihraç edilen eşyanın dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4171

Gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulan serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4191

Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulan eşyanın dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4200

Daha önce bir rejime tabi tutulmamış eşyanın muafiyete tabi olarak serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4210

İhraç edilen eşyanın muafiyete tabi olarak serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4251

Dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulan eşyanın muafiyete tabi olarak serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4253

Geçici ithalat rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın muafiyete tabi olarak serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4258

ATA Karnesi kapsamında geçici ithal edilen eşyanın muafiyete tabi olarak serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4271

Gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulan  serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın muafiyete tabi olarak serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

4291

Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulan eşyanın muafiyete tabi olarak serbest dolaşıma girişi ile eş zamanlı yurtiçi kullanımı

5100

Daha önce bir rejime tabi tutulmamış eşyanın dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulması

5121

Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulması

5123

İhraç edildiği şekli ile geri gelmek üzere geçici ihraç edilen eşyanın dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulması

5141

Dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşım ile eş zamanlı yurtiçi kullanıma giren eşyanın dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulması

5171

Gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulan serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulması

5191

Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulan eşyanın dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulması

5200

Daha önce bir rejime tabi tutulmamış eşyanın 51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimine tabi tutulması

5221

Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın 51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimine tabi tutulması

5223

İhraç edildiği şekli ile geri gelmek üzere geçici ihraç edilen eşyanın 51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimine tabi tutulması

5271

Gümrük kontrolü altındaki yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulan serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın 51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimine tabi tutulması

5291

Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulan eşyanın 51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimine tabi tutulması

5300

Daha önce bir rejime tabi tutulmamış eşyanın geçici ithalat rejimi kapsamında ithalatı

5321

Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın geçici ithalat rejimi kapsamında ithalatı

5323

İhraç edildiği şekli ile geri gelmek üzere geçici ihraç edilen eşyanın geçici ithalat rejimi kapsamında ithalatı

5341

Dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşım ile eş zamanlı yurtiçi kullanıma giren eşyanın geçici ithalat rejimi kapsamında ithalatı

5351

Dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet rejimine tabi tutulan eşyanın geçici ithalat rejimi kapsamında ithalatı

5352

51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimine tabi tutulan eşyanın geçici ithalat rejimi kapsamında ithalatı

5353

Geçici ithalat rejimine tabi tutulan eşyanın devrini müteakiben geçici ithalat rejimine tabi tutulması

5358

ATA Karnesi kapsamında geçici ithalatı yapılan eşyanın devrini müteakiben geçici ithalat rejimine tabi tutulması

5371

Gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulan serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın geçici ithalat rejimi kapsamında ithalatı

5391

Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulan eşyanın geçici ithalat rejimi kapsamında ithalatı

5800

ATA Karnesi kapsamında geçici ithalat

6121

Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın vergi muafiyeti uygulanmaksızın yeniden ithalatı

6123

İhraç edildiği şekli ile geri gelmek üzere geçici ihraç edilen eşyanın vergi muafiyeti uygulanmaksızın yeniden ithalatı

6321

Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın vergi muafiyeti ile serbest dolaşım ve yurtiçi kullanıma eş zamanlı girerek yeniden ithalatı

6323

İhraç edildiği şekli ile geri gelmek üzere geçici ihraç edilen eşyanın vergi muafiyeti ile serbest dolaşım ve yurtiçi kullanıma eş zamanlı girerek yeniden ithalatı

6326

ATA Karnesi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın yeniden ithalatı

6521

Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın 51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimi ve serbest dolaşıma eş zamanlı giren eşyanın yeniden ithalatı

6523

İhraç edildiği şekli ile geri gelmek üzere ihraç edilen eşyanın 51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimi ve serbest dolaşıma eş zamanlı giren eşyanın yeniden ithalatı

6771

Geçici ihraç edildikten sonra yurda dönen ve antrepo rejimine tabi tutulan eşyanın yeniden ithalatı

7100

Daha önce bir rejime tabi tutulmamış eşyanın gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulması

7121

Hariçte işleme rejimi kapsamında geçici ihraç edilen eşyanın gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulması

7123

İhraç edildiği şekli ile geri gelmek üzere ihraç edilen eşyanın gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulması

7141

Dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşım ile eş zamanlı yurtiçi kullanıma giren eşyanın gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulması

7151

Dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemine tabi tutulan eşyanın gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulması

7153

Geçici ithalat rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulması

7158

ATA Karnesi kapsamında geçici ithal edilen eşyanın antrepo rejimine tabi tutulması

7171

Gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulan eşyanın; aynı gümrük idaresi denetimindeki başka bir yer veya antrepoya konulması ya da aynı antrepoda başkasına satış suretiyle devredilmesi

7191

Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulan eşyanın gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulması

7200

Serbest dolaşımda bulunan eşyanın antrepoya konulması

7241

Dahilde işleme rejimi geri ödeme sistemi kapsamında serbest dolaşım ile eş zamanlı yurtiçi kullanıma giren serbest dolaşımda bulunan eşyanın antrepoya konulması

7252

51 no.lu kodda belirtilenin dışında dahilde işleme rejimine tabi tutulan serbest dolaşımda bulunan eşyanın antrepoya konulması

7272

Antrepoya konulan serbest dolaşımda bulunan eşyanın aynı gümrük idaresinin denetimindeki başka bir antrepoya konulması

9100

Daha önce bir rejime tabi tutulmamış eşyanın gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulması

9171

Gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilen yerler dahil olmak üzere gümrük antrepo rejimine tabi tutulan eşyanın gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulması