HAM TÜTÜN İTHALATI
HAM TÜTÜN İTHALATI
HAM TÜTÜN İTHALATI
Ham tütün ithalatında öncelikle tütün cinsi eşyaların üzerlerinde fümigasyonu yapılmış olarak yurda giriş yapması gerekir. Zirai Karantina Kontrolüne Tabi Bitki Ve Bitkisel Ürünler kapsamında EK7 ‘de bulunan tütün cinsi eşyalar Uygunluk denetimi için Tarım Bakanlığına başvuru yapılması gerekir. Bitki Karantinası Yönetmeliğine göre Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin serbest bölgeler dahil Türkiye Gümrük bölgesine girişi ve transit rejimine tabi tutulması ile serbest bölgeler dahil Türkiye Gümrük bölgesinden çıkışı resmî kontrole tabidir.
İnspektör tarafından, bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin resmi kontrolleri, belge, beyan ve bitki sağlığı kontrolü olarak, yerinde muayene, numune alarak laboratuvarda muayene, numune alarak laboratuvarda detaylı muayene için analiz yapma veya yaptırma şeklinde yapılır.
Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin bitki sağlığı konusundaki laboratuvar analizleri; Zirai Karantina Müdürlükleri, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü/İstasyonu Müdürlükleri, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ile Bakanlığa bağlı Bakanlıkça yetkilendirilmiş diğer Araştırma Enstitüsü/İstasyonu Müdürlüklerinde yapılır.
İnspektör kapsamında bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin resmî kontrolü için bunların bulunduğu her yere girebilir, nakil vasıtalarını kontrol edebilir, numune alabilir. Numuneler için herhangi bir bedel ödemez. Ürünün ilgilisi resmi kontrol sırasında her türlü yardım ve kolaylığı sağlamak, asgari kontrol şartlarını temin etmek, gerektiğinde ilave güvenlik tedbirlerini almakla yükümlüdür.
İnspektör tarafından resmî kontrol sırasında, listelerde yer alan karantinaya tabi zararlı organizmaların varlığı veya şüphesi durumunda gerekli koruma tedbirleri alınır. İnspektör, bu durumda koruma ve gözetim bölgelerinin oluşturulması ve karantinaya tabi zararlı organizmanın yayılmasının önlenmesi için gerekli kontrol, numune alma ve diğer incelemeleri yapmaya; karantinaya tabi zararlı organizmanın yayılmasına sebep olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin imhası dâhil her türlü tedbiri almaya yetkilidir.
İthalat kontrolü
Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin ülkeye girişinde sevkiyattan sorumlu gerçek veya tüzel kişiler ya da kanuni temsilcileri, örneği Genel Müdürlükçe belirlenen Giriş Başvuru Formu ile müdürlüğe müracaat ederler. Başvuru formu ekinde ihracatçı ülke resmî bitki koruma servisi tarafından düzenlenmiş Bitki Sağlık Sertifikasının veya Yeniden İhracat (Re-Export) Bitki Sağlık Sertifikasının aslı, gümrüğe beyan edilen uluslararası taşıma belgelerinin biri ile ürüne ait faturanın fotokopisi bulunur. İthalatçılar ve bunların kanuni temsilcileri ithalat öncesi aşağıdaki şartları yerine getirmiş olması gerekir:
a) İthalatçılar ya da bunların kanuni temsilcileri elektronik bilgi sisteminde kayıt altına alınarak bir sicil numarası verilir.
b) İthalatçılar ya da kanuni temsilcileri yakın bir zamanda gelecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin ithalini, önceden ilgili müdürlüklere bildireceklerdir. Bu bildirim deniz yoluyla nakliyatta sevkiyatın gelişinden en az 24 saat önce; hava yoluyla nakliyatta sevkiyatın gelişinden en az 4 saat önce; kara yoluyla nakliyatta ise sevkiyatın gelişinden en az 12 saat önce verilir. Bu bildirim ek-10’da yer alan sevkiyat bildirimi formuna uygun olarak sicil numarası eşliğinde, giriş noktasındaki müdürlüğe yapılır.
Bitki Sağlık Sertifikasının aranmayacağı durumlar
Bitki Sağlık Sertifikasının aranmayacağı durumlar, aşağıda belirtilmiştir.
Yolcu beraberinde tüketim amacıyla getirilen ve üç kilogramı geçmeyecek miktardaki taze ve kuru meyve ve sebzeler,
Ticari amaç dışında gelen bir adedi aşmayacak çiçek buketleri ile çelenkler,
Yabancı memleketlerdeki gerçek ve tüzel kişiler tarafından resmî daire ve kurumlara veya hayır kurumlarına tüketim amacıyla bağış olarak gönderildiği Bakanlıkça kabul edilen bitki ve bitkisel ürünler,için Bitki Sağlık Sertifikası aranmaz ve bunların giriş kapılarında bitki sağlığı kontrolleri yapılarak temiz olanların girişine izin verilir.
Genel Müdürlük zararlı organizmaların bulaşma ve yayılmasını önlemek amacıyla yolcu beraberinde gelen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler için kısıtlama getirebilir.
Ülkemize giriş yapmak amacıyla eşya beraberinde gelen ISPM-15’e göre işaretlenmiş ahşap ambalaj malzemelerinde, Bitki Sağlık Sertifikası aranmaz.
Serbest bölgelere eşya beraberinde gelen ve/veya gelerek biriken ISPM-15’e göre işaretlenmiş ahşap ambalaj malzemelerinin Türkiye Gümrük Bölgesine girişinde Bitki Sağlık Sertifikası aranmaz.
Gümrüğe terk edilen ve mülkiyeti kamuya geçirilen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin girişinde Bitki Sağlık Sertifikası aranmaz.
Eşyaların Antrepoya alınması işlemi
Tütün cinsi eşyaların antrepoya alınması durumunda 23.07.2020 tarihli 56074795 sayılı yazıda; 23.07.2020 tarihi Yazı içeriğinde belirtilen eşyaların (et ve et ürünleri, çay, muz, tütün ve tütün ürünleri, alkollü içki, mısır, cin mısırı, ceviz, badem, antep fıstığı ve yer fıstığı) antrepolara konulması durumunda eşyadan alınması gereken teminatın, eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin %50'si kadar olması,gerekmektedir.
Uygunluk yazısına tabi eşya
Bu ürünlerin Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tabi tulması halinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen Uygunluk Belgesi veya KAPSAM DIŞI yazısı beyannamenin tescili sırasında gümrük idarelerine ibraz edilir. Uygunluk Belgesi /Kapsam Dışı Yazısı Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yürütülen Tek Pencere Sistemi üzerinde e-belge olarak da düzenlenebilir. İthalatçı bu Tebliğ kapsamı eşyanın ithalat kontrollerinin yerine getirilmesinden ve kapsam dışı beyanından sorumludur.
Tütün cinsi eşyalarında vergilendirme
Bu malların kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı %0 (sıfır) olarak tespit edilmiştir.
Bu eşyanın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli olanlarının ithalatında korunma önlemi olarak ek mali yükümlülük tahsil edilir.
Gümrük Vergisi olarak %25 gümrük vergisi oranı vardır.Sadece Kosovadan ithalatında Gümrük vergisi sıfırdır.
Katma değer vergisi %18 tatbik edilir.
Güney Koreden ithalatında Fırında kurutulmuş tütünlerde %25 yerine %9 gümrük vergisi uygulanır.
Ham tütünde %25 gümrük vergisi olmasına karşın 2403 tarife pozisyonunda nargilelik tütüne çevrilmesi durumunda %16 gümrük vergisi tatbik edilebilir.Gümrük Kontrolü altında işleme rejimine örnektir.
2014/59 sayılı Tebliğ ile; Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile zararlı organizmaların, bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla ülkemize girişi ve/veya ülkemizde dolaşımını ilşikin düzenlemeler bildirilmiştir.
22.02.2019 tarihli ve 41905260 sayılı yazıda; Bitki Karantinası Uygunluk Yazısı Transit TPS Entegrasyonu giriş noktasında yapılamadığında ülke içinde yapılabileceği durumlar bildirilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı GKGM nün 20.09.2021 tarihli ve 2736310 sayılı yazısında; 15 Eylül 2021 tarihinden itibaren, tüm ülkelerden Türkiye'ye domates, biber ve kabak tohumlarının ithalatında yazıda bildirilen ek deklarasyonların Bitki Sağlık Sertifikasında belirtilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Tütün Cinsi eşyaların Gümrük İdarelerince dahilde işleme izni verilmeyecek eşya listesi kapsamındadır.
Tütün fonu 2022 yılında ton başına %0 olarak uygulanmaktadır.
Diğer Tütün Mamülleri Vergilendirme İlkeleri
2403 tarife pozisyonunda yer alan pipo tütünleri Ötv (B) Cetvelinde; puro, sigarillo, sigara, nargile tütünü, enfiye veya çiğnemeye mahsus tütün gibi tütün mamulleri ve makaron yer alır.
Söz konusu malların ithalatında ÖTV, ilgili gümrük idaresince hesaplanır. İthalat vergilerine tabi olmayan mallara ait ÖTV, gümrük mevzuatına göre kabul edilen beyannamenin veya diğer belgelerin tescili tarihinde, bu tarihteki oran ve/veya tutarlar üzerinden hesaplanarak tahsil edilir.
(III) sayılı listede yer alan malların ithalatında ÖTV, ilgili gümrük idaresince hesaplanır ve gümrük mevzuatına göre kabul edilen beyanname veya diğer belgeler üzerine imza alınmak suretiyle mükellefe, kanuni temsilcisine veya gümrük müşavirine tebliğ edilir. Bu tebliğ üzerine ortaya çıkabilecek ihtilaflar için gümrük vergisinin tabi olduğu usul ve esaslar uygulanır. Bu vergi, gümrük vergileri ile aynı zamanda ödenir. Gümrük vergilerine tabi olmayan mallara ait ÖTV ise gümrük mevzuatına göre kabul edilen beyannamenin veya diğer belgelerin tescili tarihindeki esaslara göre, bu tarihteki oran ve/veya tutar üzerinden hesaplanarak tahsil edilir.
İthalatında vergiyi doğuran olay, Gümrük Kanununa göre gümrük yükümlülüğünün doğması, ithalat vergilerine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili
(B) Cetvelindeki Mallarda Verginin Matrahı
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin (4) numaralı fıkrası uyarınca, (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların teslimi ve ithali ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışında verginin matrahı; bu malların nihai tüketicilere perakende satış fiyatıdır anında meydana gelir.(III) sayılı listedeki mallardan, alkollü içkilere ait verginin beyanı (3A), tütün mamullerine ve makarona ait verginin beyanı (3B), alkolsüz içeceklere ait verginin beyanı ise (3C) numaralı ÖTV Beyannameleri ile yapılır.
BİTKİ SAĞLIK SERTİFİKASI TAŞIMASI GEREKLİ BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER
GTİP |
MADDE ISMI |
06.01 |
Çiçek soğanları, yumrular, yumrulu kökler, küçük soğanlar, sürgün başları ve rizomlar (dinlenme halinde sürgün vermiş veya çiçeklenmiş); hindiba bitkisi ve kökleri (12.12 pozisyonundaki kökler hariç) |
06.02 |
Diğer canlı bitkiler (kökleri dahil), çelikler, daldırmalar; mantar miselleri |
06.03 |
Buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten kesme çiçekler ve çiçek tomurcukları (taze olanlar) |
06.04 |
Buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten bitki yaprakları, bitki dalları ve bitkilerin diğer kısımları (çiçeksiz veya tomurcuksuz) ve otlar, yosunlar ve likenler (taze olanlar) |
07.01 |
Patates (taze veya soğutulmuş) |
0702.00.00.00.00 |
Domates (taze veya soğutulmuş) |
07.03 |
Soğanlar, şalotlar, sarımsaklar, pırasalar ve diğer soğanımsı sebzeler (taze veya soğutulmuş) |
07.04 |
Lahanalar, karnabaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri yenilen brassicalar (taze veya soğutulmuş) |
07.05 |
Marul (Lactuca sativa) ve hindiba (Cichorium spp.) (taze veya soğutulmuş) |
07.06 |
Havuçlar, şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı (salsifıs), kök kerevizi, turplar ve benzeri yenilen kökler (taze veya soğutulmuş) |
0707.00 |
Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş) |
07.08 |
Baklagiller (kabuklu veya kabuksuz) (taze veya soğutulmuş) |
07.09 |
Diğer sebzeler (taze veya soğutulmuş) |
0712.90.11.00.00 |
Tohumluk (melez) |
07.13 |
Kuru baklagiller (kabuksuz) (taneleri ikiye ayrılmış, tane kabukları çıkarılmış olsun olmasın) |
07.14 |
Manyok, ararot, salep, yer elması, tatlı patates ve yüksek oranda nişasta veya inülin içeren benzeri kök ve yumrular (taze veya soğutulmuş) |
0801.12.00.00.00 |
İç kabuklu (endokarp) Hindistan cevizi |
0801.19.00.00.00 |
Diğerleri |
0801.21.00.00.00 |
Kabuklu brezilya cevizi |
0801.31.00.00.00 |
Kabuklu kaju cevizi |
0802.11 |
Kabuklu bademler |
0802.21.00.00.00 |
Kabuklu fındık veya filbert (Corylus spp.) |
0802.31.00.00.00 |
Kabuklu ceviz . |
0802.41.00.00.00 |
Kabuklu Kestane (Castanea Spp.) |
0802.51.00.00.00 |
Kabuklu Antep fıstığı |
0802.61.00.00.00 |
Kabuklu Avustralya fındığı (Makadamya cevizi) |
0802.70.00.00.00 |
Kola cevizi (Cola spp.) |
0802.80.00.00.00 |
Arek cevizi |
0802.90 |
Diğerleri |
08.03 |
Muz (plantain dahil) (yalnız taze olanlar) |
0804.20.10.00.00 |
Taze incir |
0804.30.00.00.00 |
Ananas |
0804.40.00.00.00 |
Avokado armudu |
0804.50 |
Guava armudu, mango ve mangost |
08.05 |
Turunçgiller (taze olanlar) |
0806.10 |
Üzümler (taze olanlar) |
08.07 |
Kavunlar (karpuzlar dahil) ve Papaya (taze olanlar) |
08.08 |
Elma, armut ve ayva (taze olanlar) |
08.09 |
Kayısı, kiraz, şeftali (nektarin dahil), erik ve çakal eriği (taze olanlar) |
08.10 |
Diğer meyveler (taze olanlar) |
0813.50.39.00.00 |
Diğerleri |
0814.00.00.00.00 |
Turunçgillerin veya kavunların (karpuzlar dahil) kabukları (taze olanlar) |
10.01 |
Buğday ve mahlut |
10.02 |
Çavdar |
10.03 |
Arpa |
1004.00 |
Yulaf |
10.05 |
Mısır |
1006.10 |
Kavuz içinde bulunan pirinç (çeltik) |
10.07 |
Tane darı (koca darı) |
10.08 |
Kara buğday, darı (cin ve kum darı), kuş yemi; diğer hububat |
1201.00 |
Soya fasulyesi (kırılmış olsun olmasın) |
12.02 |
Yer fıstığı (kavrulmamış veya başka şekilde pişirilmemiş, kabuklu veya kırılmış olsun olmasın) |
1203.00.00.00.00 |
Kopra |
1204.00 |
Keten tohumu (Kırılmış olanlar hariç) |
1205.10.10.00.00 |
Tohumluk olanlar |
1205.10.90.00.00 |
Diğerleri |
1205.90.00.00.00 |
Diğerleri |
1206.00 |
Ayçiçeği tohumu (Kırılmış olsun olmasın) |
12.07 |
Diğer yağlı tohumlar (Susam hariç) ve meyveler (Kırılmış olsun olmasın) |
12.09 |
Ekim amacıyla kullanılan tohum, meyve ve sporlar: |
1210.10.00.00.00 |
Şerbetçi otu kozalakları (Dane, toz veya pellet şekline getirilmemiş olanlar) |
12.11 |
Bitki ve bitki kısımları (tohum ve meyveler dahil) (esas olarak parfümeride, eczacılıkta, böcek yada mantar öldürücü veya benzeri amaçlarla kullanılan cinsten olanlar) (Taze olanlar) |
1212.21.00.10.00 |
Başlıca tababette, parfümeride ve benzeri işlerde kullanılanlar |
1212.21.00.90.00 |
Diğerleri (taze olanlar) |
1212.29.00.10.00 |
Başlıca tababette, parfümeride ve benzeri işlerde kullanılanlar |
1212.29.00.90.00 |
Diğerleri |
1212.91.80.00.00 |
Diğerleri (taze olanlar) |
1212.92.00.00.00 |
Keçiboynuzu (harnup) |
1212.93.00.00.00 |
Şeker kamışı (taze olanlar) |
1212.94.00.00.00 |
Hindiba kökleri |
1212.99.41.00.00 |
Kabukları soyulmamış, ezilmemiş veya öğütülmemiş (keçiboynuzu tohumları) |
1212.99.49.00.00 |
Diğer keçiboynuzu tohumları |
1212.99.95.00.13 |
Tatlı sorgum (saccharatum) |
1212.99.95.00.14 |
Kayısı, şeftali (nektarin dahil) ve erik çekirdekleri ve çekirdek içleri |
1212.99.95.00.19 |
Diğerleri |
1213.00.00.00.00 |
Hububat sapları ve kapçıkları (işlenmemiş) (kıyılmış, toz haline getirilmiş, preslenmiş veya pellet şeklinde olsun olmasın) |
1214.90 |
Diğerleri |
1404.20.00.00.00 |
Pamuk linteri |
1404.90.00.10.00 |
Yontulmaya elverişli sert taneler, çekirdekler, kabuklar, cevizler (korozo cevizi, dom palmiyesi cevizi ve benzerleri) |
1404.90.00.30.00 |
Özellikle fırça ve süpürge imalinde kullanılan türdeki bitkisel maddeler (süpürge dansı, piassava, sedir otu ve istle gibi) (bağ veya demet halinde olsun olmasın) ([sadece süpürge darısı (Sorghum spp.)]) |
1404.90.00.92.14 |
Palamut |
1404.90.00.92.16 |
Ceviz kökü |
1404.90.00.99.19 |
Diğerleri |
24.01 |
Yaprak tütün ve tütün döküntüleri (2401.20 sapları koparılmış, damarı çıkarılmış olanlar hariç) |
2703.00 |
Turb (turb döküntüleri dahil) (aglomere edilmiş olsun olmasın) |
44.01 |
Yakmaya mahsus ağaçlar (kütük, odun, çalı-çırpı demetleri halinde veya benzeri şekillerde) ; ince dilimler veya yongalar halinde ağaç; testere talaşı ve odun döküntü ve artıkları (kütük, briket, topak veya benzeri şekillerde aglomere edilmiş olsun olmasın) |
44.03 |
Yuvarlak ağaçlar (kabukları veya kışırları alınmış veya kare şeklinde kabaca yontulmuş olsun olmasın) (4403.10- Boya, kreozot veya diğer koruyucularla işlem görmüş olanlar hariç) |
44.04 |
Ahşap çemberler; yarılmış sırıklar; uçları sivrililmiş fakat uzunlamasına biçilmemiş ağaçtan büyük ve küçük kazıklar; baston, şemsiye, alet sapları veya benzeri eşya imaline elverişli ahşap çubuklar (kabaca yontulmuş fakat torna edilmemiş, bükülmemiş veya başka surette işlenmemiş); kasnak tahtaları ve şerit halinde ağaçlar (Kalınlığı 6 mm'yi geçenler) |
44.06 |
Ahşap demiryolu veya tramvay traversleri |
44.07 |
Uzunlamasına testere ile biçilmiş veya yontulmuş, dilimlenmiş veya yaprak halinde açılmış, kalınlığı 6 mm. yi geçen ağaçlar (rendelenmiş, zımparalanmış veya uç uca eklenmiş olsun olmasın) |
44.15 |
Ahşap büyük ve küçük sandıklar, kafes sandıklar, silindir sandıklar ve benzeri ambalajlar; ahşap kablo makaraları, ahşap paletler, palet sandıkları ve diğer yük tablaları; ahşap palet kaldırıcılar: |
4416.00 |
Ahşap variller, fıçılar, kovalar, gerdeller ve diğer fıçıcı eşyası ve bunların aksam ve parçaları (fıçı tahtaları dahil) (boyanmış ve verniklenmiş hariç) |
4501.10.00.00.00 |
Tabii mantar (işlenmemiş veya basit bir şekilde hazırlanmış) |
5201.00.90.00.00 |
Diğerleri |
5202.10.00.00.19 |
Diğerleri |
5202.91.00.00.12 |
Tarak telefi |
5202.91.00.00.19 |
Diğerleri |
5202.99.00.00.12 |
Tarak telefi |
5202.99,00.00.18 |
Diğerleri |
9603.10.00.00.00 |
Çalılardan veya bağlanmış demetler halinde diğer bitkisel maddelerden süpürgeler (saplı veya sapsız) |