ÇİÇEK İTHALATI
ÇİÇEK İTHALATI
ÇİÇEK İTHALATI
Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tâbi, Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği Ek 7 -Zirai Karantina Kontrolüne Tabi Bitki ve Bitkisel Ürünler içerisinde yer alan ve uygunluk denetimine tabi olan bu ürünlerin ithalatında, Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen Uygunluk Yazısı ilgili Gümrük İdaresince aranır.
Uygunluk Yazısı, Tek Pencere Sistemi üzerinde e-belge olarak da düzenlenebilir.
Ürünün ilgili mevzuata uygun olmadığının tespiti halinde gerekçeli uygunsuzluk yazısı düzenlenir. Bu durumda ürünün ithaline gümrük idarelerince izin verilmez ve uygunsuzluk yazısı özet beyana ve taşıma belgesine iliştirilir.
27.08.2015 tarihli 10128770 sayılı yazıda; süs bitkilerinin kıymet tespitinde Orta Anadolu İhracatçı Birliklerince Flora Holland borsasından alınan MİNİMUM FOB FİYATLAR ın, Gümrük İdaresinin beyanın gerçekliği ve doğruluğu konusunda yapılacak incelemede yol gösterici mahiyette kullanılacağı bildirilmiştir.
İran İslam Cumhuriyeti menşeli bu maddeler için tarife kontenjanı açılmıştır.Tarife kontenjanları kapsamında yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) ithal lisansı düzenlenir.
Tarife Kontenjanı kapsamında ithal edilecek maddeye ilişkin gümrük beyannamesinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içinde tescil edilmiş olması şarttır.
Zirai karantina kontrolüne tabi bu bitki ve bitkisel ürünlerin Türkiye Gümrük Bölgesine girişi Ek-4'te yer alan listede belirtilen gümrük idarelerinden gerçekleştirilir. Ancak soğuk zincirle taşınan ve aracın açılması halinde soğuk zincirin bozulabileceği ürünlerin ek-4 listede yer alan illerdeki herhangi bir gümrük idaresine transiti yapılarak resmi kontrolleri gerçekleştirilebilir. (Madde 3/4)
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 29.05.2014 tarih ve 21465 sayılı yazısında; İthal edilmek istenen sap ve samanın hem veteriner hem de bitki sağlığı kontrolüne tabi olması nedeniyle, ülkemize girişinin her ikisine ait ortak Ağrı, Ankara, Antalya, Ardahan (yalnız sınır ticareti kapsamında), Artvin, Balıkesir, Edirne, Hatay, ığdır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Samsun, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak illerinde yetkilendirilen gümrük idarelerinden yapılabileceği bildirilmiştir.
29.05.2014 tarihli ve 668173 sayılı yazıda; Yolcu beraberi veya Posta/Kargo yoluyla yapılacak giriş-çıkışlarda da resmi kontrollere tabi tutulmaksızın izin verilmemesi gerektiği bildirilmiştir.
Genel anlamda Bu eşyalarda %18 kdv %46 oranında Gümrük vergisi vardır.