KIYMETLİ MADEN İTHALATI
KIYMETLİ MADEN İTHALATI
KIYMETLİ MADEN İTHALATI
Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye'ye ithali ve ihracı serbesttir. Ancak, standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin, ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olup, ithalat ve ihracat rejim, karar ve yönetmelikleri uygulanmaz. Standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali yalnızca, Merkez Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılır. Ancak, Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenleri üç iş günü içinde Borsaya teslim etmek zorundadır.
Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında, kıymetli madenler aracı kuruluşu olmayan Türkiye’de yerleşik kişilerce her bir ithalat işleminde 20 kilogramı aşmamak üzere standart işlenmemiş kıymetli maden ithal edilmesi mümkündür (06.11.2021 tarihi itibariyle eklenmiştir. Dahilde İşleme İzni kapsamında kıymetli madenler aracı kuruluşu olmayan firmalarca gerçekleştirilecek ithalat işlemlerinde, ithalatçı tarafından, asgari olarak standart işlenmemiş kıymetli madenin formu (külçe/bar/granül), külçe/bar cinsi, ağırlığı, adedi, rafinerisi, rafineri ülkesi bilgilerinin gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunludur.
Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15.000 ABD Dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyaları yurda getirebilirler ve yurtdışına çıkarabilirler. Daha fazla değerdeki ziynet eşyalarının yurtdışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye'de satın alındığını tevsik etme şartına bağlıdır.
16.01.2014 / 00983 sayılı yazıda: Kıymetli maden ithalatına ait gümrük beyannamelerine ilişkin gümrük müdürlüklerince düzenlenen "İthalat Bilgi Formlarının" Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Bölümü ile Hazine Müsteşarlığına aylık olarak gönderilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalinde Gümrük İdarelerine ayar raporu ibraz edilmesi zorunlu olup bu ayar raporları yalnızca Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce düzenlenebilir.
Kıymetli madenler aracı kuruluşlarınca Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ithalatı “gerçekleştirilenler dahil olmak üzere ithal edilen” standart işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan Rafineriler Listesinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve üretildiği rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşıması zorunludur.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 7 nci maddesi uyarınca, İstanbul Altın Borsasında işlem görmek üzere anılan Kararın 2 nci maddesinde belirtilen özelliklere sahip işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalinden ve Petrol (petrol mahsulleri dahil), gübre, gübre hammaddesi, buğday ve arpa ile buğday ve arpanın Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yurt içinde işlenmesi sonucu elde edilen ikincil işlem görmüş ürünlerin ithalatının finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve ithalat işlemlerinden Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi yapılmaz.
3065 sayılı Kanunun 17/4-g maddesi kapsamındaki maddelerin ithali katma değer vergisinden istisnadır. 15.06.2005 tarihli, 15127 sayılı yazıda; Bu madde kapsamında yer alan maddelerle ilgili GTİP lerin BİLGE sistemine girildiği ve KD17G muafiyetinin sadece bu GTİP lerde yer alan eşyaya tanınmış olmakla beraber, KD17G muafiyetinin seçilebildiği GTİP ler içerisinde istisna kapsamına girmeyen eşyanın da yer alabilmesi nedeniyle BİLGE sistemi üzerinde muayene memuruna eşyanın bu istisnada yer aldığının kontrol edilmesi için bir uyarı mesajı konulduğu;ayrıca metal hurda ve atıkları yurtiçi teslimi ve ithalinde katma değer vergisi uygulanmayacağı belirtilmektedir.
Bu itibarla, BİLGE sistemi üzerinde anılan muafiyet kodu kullanılarak yapılan ithalatların 3065 sayılı KDV Kanununun 17/g maddesi kapsamında sayılan eşyadan olup olmadığının muayene memurlarınca titizlikle kontrol edilmesi gerekmektedir.
Bu maddeler laboratuvar tahliline tabi tutulacak eşya kapsamındadır. Bu eşyanın muayene ile görevli memura belge kontrolü için gelmesi halinde beyanname içeriği eşya laboratuvar tahliline gönderilmez. Genel anlamda Kıymetli madenlerin İthalat rejim kararında Gümrük vergisi Hadleri muaf görünmektedir.