Y Ü K L E N İ Y O R

BORU HATTI İLE İTHALAT

BORU HATTI İLE İTHALAT
2 Ocak 2022

BORU HATTI İLE İTHALAT

BORU HATTI İLE İTHALAT

İhtisas gümrüğü uygulaması mevcuttur.Fire veren eşyanın antrepolarda ve antrepolar arası taşımalarda fire miktarlarının belirlenmesinde, Gümrük Yönetmeliğinin 11 no.lu ekinde yer oranlar dikkate alınır.

Ürünün özet beyan eksiklik veya fazlalığının ek-11'deki oranlarda olduğunun anlaşılması halinde, özet beyan eksiklik veya fazlalık takibatı yapılmayarak işlemler gümrük idaresince tespit edilen miktar üzerinden yapılır ve ceza uygulanmaz. %4

Doğal gaz piyasa faaliyetlerinde bulunacak tüzel kişilerin gerekli lisansları almaları şarttır. Doğal gazın ithalat yoluyla temin edilmesi ithalat lisansına göre yapılır. İthalatçı şirketler, yapacakları her ithalat bağlantısı için ayrı ayrı lisans almak zorundadır. İthalatçı şirketler, ithalat sözleşmelerinde yer alan sözleşme sürelerini, süre uzatımlarını, öngörülen yıllık ve mevsimlik ithalat miktarlarını ve bu miktarlardaki değişiklikler ile sözleşmelerde veya temditlerinde yer alan ve sistemin güvenliğini ilgilendiren yükümlülükleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna bildirmek zorundadır.

İthalatçı şirketler, ithal yoluyla temin ettikleri doğal gazı yurt içinde toptan satış şirketlerine veya ihracatçı şirketlere, satış sözleşmesi ile devredebilecekleri gibi serbest tüketicilere ve ihracat lisansı almak kaydıyla yurt dışına da pazarlayabilir. Ancak, ihracatçı şirketlere yapılan devir, ithalatçı şirketin lisans kapsamındaki taahhütlerini ortadan kaldırmaz.

Üretim:Doğal gaz arama ve üretim faaliyetleri 6326 sayılı Petrol Kanununa göre yapılır. Arama ve işletme ruhsatları Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Üretim şirketleri, ürettikleri gazı toptan satış lisansı almak kaydıyla toptan satış şirketlerine, ithalatçı şirketlere, dağıtım şirketlerine veya serbest tüketicilere pazarlayabilir ve ihracatçı lisansı almak kaydıyla ürettiği gazı ihraç edebilir.

Depolama: Tüzel kişiler, doğal gazın yer altı ve yer üstünde gaz veya LNG olarak depolanması faaliyetlerinde bulunabilmeleri için, Kuruldan lisans almak zorundadır. Söz konusu lisans olmaksızın depolama faaliyetinde bulunulamaz. Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar için Boru hattı ile ithalat faaliyetinde bulunan lisans sahibi tüzel kişiler, her bir lisans için faaliyete başlama tarihinden itibaren beş yıl içerisinde başlamak kaydıyla ve ilgili lisans sona erinceye kadar devam etmek üzere, her sene lisanslarında belirtilen ithalat miktarının, Kurul tarafından belirlenen oranı kadar miktarda doğal gazı yer altı depolama tesislerinde depolamakla yükümlüdürler.

Uzun dönemli doğal gaz alım satım anlaşması kapsamında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal eden tüzel kişiler; LNG olarak ithal edecekleri miktara ilişkin depolama yükümlülüklerini LNG depolama tesisinden hizmet alarak yerine getirmiş sayılırlar. LNG ithal eden tüzel kişiler, ülkedeki yer altı doğal gaz depolama tesislerinin kapasitesi, tüm ithalatçı şirketlerin her sene ithal edecekleri doğal gazın yüzde yirmisinin depolanmasına imkân verecek seviyeye ulaştığının Kurul Kararı ile tespitini müteakip bu maddenin birinci fıkrasındaki hükümlere tabi olurlar.

Uzun dönemli doğal gaz alım satım anlaşmaları bulunan ithalat lisansı sahibi tüzel kişiler dağıtım şirketlerine yapacakları doğal gaz satış miktarının lisanslarında belirtilen ithalat miktarını aşan kısmının, ithalat (Spot LNG) lisansı sahibi tüzel kişiler ise dağıtım şirketlerine yapacakları doğal gaz satış miktarının fiili olarak ithal ettikleri miktarı aşan kısmının, ilgili takvim yılında Kurul tarafından belirlenen oranı kadar miktarını depolamakla yükümlüdürler.

Toptan satış lisansı sahibi tüzel kişiler, sahibi oldukları lisansların yürürlük tarihinden itibaren beş yıl içerisinde başlamak kaydıyla ve lisans süresi boyunca faaliyette bulundukları sürece, ilgili takvim yılında dağıtım şirketlerine yapacakları doğal gaz satışının Kurul tarafından belirlenen oranı kadar miktarda doğal gazı depolamakla yükümlüdürler.

Dağıtım şirketlerine ve/veya serbest tüketicilere doğal gaz satışı yapan üretim şirketleri, depolamaya ilişkin yükümlülüklerini üretim tesislerinde ifa etmiş sayılırlar.

Ülkedeki yer altı doğal gaz depolama tesislerinin kapasitesi, ithalatçı şirketlerin her sene ithal edecekleri doğal gazın yüzde yirmisinin yer altı depolama tesislerinde depolanmasına imkân verecek seviyeye ulaşıncaya kadarki takvim yıllarında, tedarikçiler tarafından serbest tüketicilere yapılan doğal gaz satışı için herhangi bir depolama yükümlülüğü oluşmaz.

Boru hatları veya elektrik telleri ile taşınan ve depolama imkanı olmayan sürekli akış halinde Türkiye gümrük bölgesine getirilen eşyanın serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu eşyanın ithalatına ilişkin gümrük işlemlerini yapmaya yetkili gümrük müdürlükleri Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş) (Seri No: 15) ile bildirilmiştir.

Bu Tebliğin amacı, boru hatları veya elektrik telleri ile taşınan ve depolama imkanı olmayan sürekli akış halinde Türkiye gümrük bölgesine getirilen eşyanın serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Boru hatları ile taşınan doğal gaz ile elektrik telleri ile taşınan elektriğin serbest dolaşıma giriş işlemlerinin Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü bağlantısı Ankara TIR Gümrük Müdürlüğünden yapılması gerekmektedir.

Boru hatları veya elektrik telleri ile taşınan sürekli akış halinde Türkiye Gümrük Bölgesine bir ay içinde getirilmesi öngörülen eşyaya ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamesi o ayın ilk on günü içinde tescil edilir.

Beyana esas miktarın tek seferde veya kısım kısım gelmesi halinde serbest dolaşıma giriş beyannamesi en geç eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine geldiği günü takip eden ilk iş günü içinde tescil edilir.

Yükümlüler tarafından serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescili sırasında, Miktara ilişkin rapor

Belge Tutanak ile

Kıymet unsurlarını kapsayan sözleşmenin örneği,

Onaylı çevirisi veya eşyaya ilişkin fatura gümrük idaresine sunulur.

Sermayesinin tamamı devlete ait kamu iktisadi teşebbüslerinden sözleşme istenmeyebilir. Eşyanın kıymeti, ay içinde teslim edilmesi öngörülen miktar ve alım-satım sözleşmesinde yer alan birim kıymet esas alınarak beyan edilir. Gümrük idaresince gerek görülmesi halinde uluslararası gözetim şirketinden alınacak ölçüm raporu istenebilir.

Tebliğ ile belirlenen usulde beyanda bulunulmak istenmesi halinde gümrük beyannamesi ekranından "BS-4" kodu seçilir.

Tescil edilen serbest dolaşıma giriş beyannamesinde vergi hesaplaması, aynı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen mevcut belgelerde kayıtlı miktar ve kıymet esas alınarak yapılır.

Ay içinde sürekli akış halinde, kısım kısım veya tek seferde gelen ve serbest dolaşıma giriş beyannamesi tescil edilen eşyaya ilişkin fatura veya diğer belgeler, beyannamenin tescil anında beyan edilememesi halinde, en geç eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine geldiği ayı takip eden ayın yirmi altıncı gününe (yirmi altıncı gün dahil) kadar gümrük idaresine ibraz edilir.

Diğer hususlar

Önemli Rakamlar Genelde 100.000.000 Dolar Olarak Yapılan Bir Beyannamede %2 Gecikme Zammı Oranında Faiz Tahsil Edilmektedir. Örnek Hesaplamaya Göre 10.000.000 Tl Cezai Müeyyide Uygulanır.

Belirtilen sürelerin aşılması halinde, söz konusu sürelerin bitiminden itibaren beyannamenin tescil edildiği tarihe kadar geçen süre için 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre belirlenen gecikme zammı oranında gecikme faizi uygulanır.

(2)5 inci maddede belirtilen süreye kadar ithalat vergilerinin ödenmemesi nedeniyle eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemlerinin tamamlanmaması halinde, vade tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre belirlenen gecikme zammı tahsil edilir.

(3)Bu Tebliğde belirlenen sürelerin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar.

(4)Bu Tebliğde yer almayan hususlarda, gümrük, dış ticaret ile sair mevzuatın ilgili hükümleri uygulanır.

Bu malların kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı %0 (sıfır) olarak tespit edilmiştir.

İthalat ve/veya İhracat Faaliyetinin Kapsamı ve Uygulamaya İlişkin Esaslar İthalat ve/veya ihracat faaliyetinde bulunabilecek tüzel kişiler

Uluslararası enterkonneksiyon şartı oluşmuş ülkelerden ya da ülkelere elektrik enerjisi ithalatı ve/veya ihracatı, Bakanlığın uygun görüşü doğrultusunda, Kurul onayı ile yapılabilir. Lisanslarında yer alması kaydıyla;

a)Özel sektör tedarik lisansı sahibi şirketler, elektrik enerjisi ithalat ve/veya ihracatı faaliyetlerini,

b)TETAŞ, hükümetler arası anlaşmalar kapsamında imzalamış olduğu elektrik enerjisi ithalat veya ihracat anlaşmalarına uygun elektrik enerjisi ithalat ve/veya ihracatı faaliyetlerini,

c)Üretim şirketleri, elektrik enerjisi ihracatı faaliyetini, yürütebilir.