Y Ü K L E N İ Y O R

PİL İTHALATI

PİL İTHALATI
2 Ocak 2022

PİL İTHALATI

PİL İTHALATI

8506 (şarj edilemeyen) ve 8507 (şarj edilebilen) de yer alan pil ve akümülatörlerin ithalat işlemleri Pil ve Akümülatörlerin İthalat Denetimi Tebliği kapsamında yapılmaktadır.Amaç Ek-1 de yer alan ürünlerin Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğine uygunluğunu denetlemektir.Denetim sadece Serbest Dolaşıma Giriş rejimini kapsamakta olup ,Hariçte İşleme rejimi kapsamında ihraç edilip geri gelen ,GY 446 kapsamında geri gelen , Kalp Pilleri,hayati öneme sahip tıbbi aygıtlara yerleştirilmiş piller,bilimsel ve mesleki alanda kullanılan pil ve akümülatörler kapsam dışıdır.

Atr Dolaşım Belgesi ve Çevre Uyum İznine haiz ürünlerin Tareks referans numarası doğrudan oluşturulur. 8506 ve 8507 tarife pozisyonları için İHTİSAS GÜMRÜĞÜ uygulaması vardır.

Şarj edilemeyen bazı piller (8506 Ötv yok) için ithalat rejim kararı IV sayılı liste kapsamında nihai kullanım hükümleri uygulanabilir.

Elektrik akümülatörleri (8507 Ötv var ) için 3,25 usd ile 4 usd arasında gözetim uygulaması mevcut olup ayrıca ÖTV IV sayılı liste kapsamında %3 ötv uygulanmaktadır.

Pil ve akümülatör ithalatında küçük ithalatçı iseniz yılda sadece 200 kgm ve en fazla 4 beyanname ile sınırlı olarak işlem yapabilirsiniz.Küçük ithalatçı kapsamında ithalat yapabilmek için öncelikle TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) aracılığı ile Çevre Uyum İzni için Çevre ve Şehircilik bakanlığına başvuru dosyası gönderilir.Başvuru dosyayı kabul edilen ithalatçı Tareks üzerinden Çevre Uyum izni almış olur.Bu izin numarası ile Tareksten üzerinden ithalat başvurusu yaparak 23 haneli Tareks referans numarası alır.İthalat başvurunun denetime sevk edilmesi durumunda Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği ile belirlenen zararlı maddelere ilişkin 2006/66/EC direktifine uygun Test Raporu , fatura , atr ve taşıma belgelerini sisteme yükler.

Yılda 200 kgm yada 4 beyannameyi aşan ithalat taleplerinde ithalatçının derneğe (TAP) üye olması,her yıl 1 kez olmak üzere Tareks üzerinden Çevre Uyum izni alması ve ithal ettiği pillere ilişkin tüm stok hareketlerini yıl sonunda dernek aracılığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığına göndermesi gerekir.

İthal edilmiş ürünün GTİP’inin Tebliğ kapsamında yer aldığının sonradan yapılan kontrol sonucunda tespit edilmesi halinde, keyfiyet ilgili gümrük idaresi tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bildirilir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ürünün güvensiz olduğunu tespit ederek gümrük idaresine bildirmesi halinde, uygunluk değerlendirmesinin olumsuz sonuçlandığı kabul edilir.

88/12944 sayılı Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Hakkında Kararın 3/1-d maddesi gereğince; Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan ithalatta % 6 oranında KKDF kesintisi yapılmaktadır.İhracatın, finansmanı amacıyla kullanılan krediler ve ihracatı teşvik belgesi ile dahilde işleme izin belgesi kapsamında yapılan ithalatta %0 olarak uygulanacak (Madde 3/1-d); Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan ithalatta da KKDF kesintisi yapılmayacaktır.

Bu ürün ancak Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilen ve Avrupa Birliğine üye ülkelerden biri menşeli olan eşyanın ithalatında gözetim belgesi aranmaz.6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesine sahip imalatçılardan imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, özellikle bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri 31/12/2022 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.Bu maddeler İthalat Rejimi V Sayılı Liste Kapsamındadır (İthalat Rejimi Kararı 9. Maddesine göre, II sayılı liste kapsamında yer alan maddelerin, aynı zamanda V sayılı listede yer alması durumunda, II ve V sayılı listelerde belirtilen gümrük vergisi oranlarından daha düşük olanı uygulanır.)Bu maddenin açılımı ise üretim girdisi olarak kullanılan pillerde nihai kullanım hükümleri geçerlidir.Bu durumda Gümrük vergisi sıfır ilave gümrük vergisi sıfır uygulanır.

Pil ve akümülatörler ihtisas gümrüğü uygulaması

Pil ve Akümülatörlerin İthalat Denetimi Tebliği kapsamı pil ve akümülatörlerin serbest dolaşıma giriş işlemleri sadece aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılır.

 

Sıra No

Yetkili Gümrük Müdürlüğü

1

Esenboğa Gümrük Müdürlüğü

2

Ankara Gümrük Müdürlüğü

3

Halkalı Gümrük Müdürlüğü

4

Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü

5

Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü

6

Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğü

7

Erenköy Gümrük Müdürlüğü

8

İstanbul Deri Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü

9

Ambarlı Gümrük Müdürlüğü

10

Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü

11

Mersin Gümrük Müdürlüğü

12

Gemlik Gümrük Müdürlüğü

13

Bursa Gümrük Müdürlüğü

14

Ege Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü

15

İzmir Gümrük Müdürlüğü

16

Dilovası Gümrük Müdürlüğü

17

Adnan Menderes Gümrük Müdürlüğü

18

Derince Gümrük Müdürlüğü

19

İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü

20

Kayseri Gümrük Müdürlüğü

 

Otomotiv sanayiinde faaliyet gösteren firmalarca otomotiv imalat ve montajında kullanılmak üzere getirilen bu Tebliğ kapsamındaki eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri birinci fıkrada belirtilen gümrük müdürlüklerinin yanı sıra aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden de yapılabilir.

Sıra No

Yetkili Gümrük Müdürlüğü

1

Aksaray Gümrük Müdürlüğü

2

Halkalı Gümrük Müdürlüğü (I)

3

İzmit Gümrük Müdürlüğü

4

Yalova Gümrük Müdürlüğü