Y Ü K L E N İ Y O R

CANLI HAYVAN İTHALATI

CANLI HAYVAN İTHALATI
2 Ocak 2022

CANLI HAYVAN İTHALATI

CANLI HAYVAN İTHALATI

Canlı Hayvanlar Türk Gümrük Tarife Cetveli(TGTC)'nin 01 Faslında yer almaktadır.Canlı Hayvanların Ülkeye girmeden önce Geleceği ülkenin risk analizine göre tespiti yapılmalıdır.Ülkeye girecek olan canlı hayvanlarda scrapi hastalığı denilen hastalığın olmadığına dair veteriner kontrolleri yapılması gerekmektedir.Canlı hayvanların ithalatında Kasaplık veya besilik olarak ikiye ayrılan ürün gruplarında ülkelerin durumlarına göre ithalatlar yapılabilmektedir.

Besilik sığır ithalatı, “Canlı Hayvan İthalatına İzin Verilen Ülkeler Listesi”nde yer alan ülkelerden gerçekleştirilmektedir. İthalata izin verilen ülkelerin listesine, Tarım Bakanlığı web adresinden ulaşılabilmektedir. İthal edilen besilik sığırlar, mücbir sebepler dışında, ülkemiz gümrük kapısından girdiği tarihten itibaren en az beş ay süreyle beslemek koşuluyla; besi formunu tamamlayana kadar kestirilemez, başkasına satılamaz ve devredilemezİthal besilik sığır ithalat başvuruları Nisan, Haziran, Ağustos olmak üzere üç dönem halinde kabul edilecektir.

Başvuru sahibine yılı içerisinde aynı işletme için sadece bir kontrol belgesi düzenlenecektir.Kontrol belgesi onaylandıktan sonra aynı kontrol belgesi ile izin verilen besilik sığırların, başka bir gerçek/tüzel kişiye ait işletmeye mücbir sebepler dışında devri yapılmayacaktır.

Kontrol belgesi onaylanmadan, ihracatçı ülkeden yüklemesi yapılan besilik sığırların ülkeye girişine izin verilmeyecektir. İhracatçı ülkenin resmi otoritesi tarafından düzenlenen veteriner sağlık sertifikasının tarihi, Tarım Bakanlığınca onaylanan kontrol belgesinin tarihi ile aynı tarihte ya da sonraki bir tarihte onaylanmış olmalıdır. İthalat başvurusunda bulunulan gerçek ve tüzel kişilerin işletmesi, en az bir yıldır Hayvancılık Bilgi Sisteminde (Türkvet) kendi adına kayıtlı olmalıdır. İşletme kiralık ise noter onaylı kira sözleşmesinin en az iki (2) yıl önce yapılmış olması ve en az bir (1) yıl öncesinde başvuru sahibi adına işletmeye hayvan giriş-çıkışı olduğu belgelendirilmelidir.

Besilik Sığır İthalatı İş Akış Şeması

İthalat yapmak isteyen gerçek/tüzel kişiler Besilik Sığır İthalat Talimatında istenen belgelerle doğrudan HAYGEM’ e başvuruda bulunur

İthalatçılar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden HAYBİS sistemi için aldıkları kullanıcı adı ve şifre ile kontrol belgesi düzenleyerek sistemden gönderir

Başvurusu uygun bulunmayanlar ile evraklarında eksiklik bulunanlar, gerekli düzeltmelerini müracaat ayı içerisinde tamamlamadığında başvurusu iptal edilir

Başvurusu uygun bulunan gerçek/tüzel kişilerin işletme kapasitelerine göre Bakanlığın belirlediği kota oranında ithalat yapabileceği hayvan sayısı belirlenerek  Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yayımlanır.

Genel Müdürlük web sitesinde yayımlanan listede yer alan başvuru sahiplerince, gerekli belgeler tamamlanarak HAYGEM’ e teslim edilir.

Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından kontrol belgeleri onaylanarak ilgili Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğüne, İl Müdürlüğüne ve başvuru sahibine gönderilir

 

Bu ürünlerin, Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe uygun olarak veteriner sınır kontrol noktalarında veteriner kontrollerine tabidir.

Veteriner kontrollerine tabi olan hayvan ve ürünlerin Türkiye Gümrük Bölgesine Girişi, Tarım ve Orman Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri ile Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ ek-1'de yer alan listede belirtilen gümrük idarelerinden gerçekleştirilir.

Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tâbi,Ek-1/A - Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünler (Kontrol Belgesine Tabi Olanlar) içerisinde yer alan bu ürünlerin ülkeye girişinde, Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, hayvanlar için ülkeye tahmini varış zamanından en az bir iş günü öncesinde ön bildirim yapılması gerekir. Ön bildirim, Matbu  örnekleri verilen veteriner giriş belgeleri kullanılarak yapılır. Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen Veteriner Giriş Belgesinin orijinali gümrük idarelerine bildirilir ve belgede belirtilen ilk varış yerine kadar sevkiyata eşlik eder.

Ürünün ilgili mevzuata uygun olmadığının tespiti halinde gerekçeli uygunsuzluk yazısı düzenlenir. Bu durumda ürünün ithaline gümrük idarelerince izin verilmez ve uygunsuzluk yazısı özet beyana ve taşıma belgesine iliştirilir.

Gümrük işlemlerine başlanılarak Gümrükte hayvanlar kontrol edilir.

Gümrük Beyannamesi için 16/8 kapsamında izin alınır.(Seri no 16/8 Maddesi)

Gümrük Beyannamesi adet üzerinden açıldığı için Duruma göre sayım yapılır.

Canlı sığırlar için TGTC'de belirlenmiş ölçü biriminin "baş" olması nedeniyle her bir baş hayvanın ayrı ayrı tartılarak ağırlığına göre belirlenecek Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP)'nda sınıflandırılması ve buna bağlı olarak mer'i mevzuatın gerekliliklerinin yerine getirilmesi suretiyle işlemlerinin tamamlanması esastır.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 29.05.2014 tarih ve 21465 sayılı yazısısında;İthal edilmek istenen sap ve samanın hem veteriner hem de bitki sağlığı kontrolüne tabi olması nedeniyle, ülkemize girişinin her ikisine ait ortak Ağrı, Ankara, Antalya, Ardahan (yalnız sınır ticareti kapsamında), Artvin, Balıkesir, Edirne, Hatay, İğdır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Samsun, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak illerinde yetkilendirilen gümrük idarelerinden yapılabileceği bildirilmiştir.

Gümrük idarelerinde, gerek her hayvanın ayrı ayrı tartılma imkanının olmaması gerekse bu tür eşyanın konulmasına izin verilecek yerlerin yeterli olmaması halinde bu şekilde yapılacak tartımın yaratacağı iş yükü ve zaman kaybı göz önünde bulundurularak canlı hayvan ithalatı işlemlerinin Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No:16) kapsamında yapılması mümkün bulunmaktadır. Canlı hayvan ithalatı işlemlerinin adı geçen Tebliğ kapsamında yapılması halinde;

İthale konu hayvanların ağırlıklarına göre GTİP ve vergi oranlarının değiştiği hususu göz önünde bulundurularak yükümlüsünce talep edilmesi halinde hayvanların tartılması için ön ayırıma tabi tutulmalarına izin verilerek, her bir hayvanın ağırlığı, hayvanların yüklendiği taşıtın dolu-boş ağırlıkları arasındaki farkın tartılan araçtaki hayvan sayısına bölünmesi ile tespit edilecektir.

Söz konusu ağırlık tespiti sonucunda bulunan birim miktar o taşıtta bulunan her hayvan için esas alınarak işlemleri tamamlanacaktır. Ancak, yükümlüsünce talep edilmesi halinde mezkur taşıttaki hayvanların ayrı ayrı tartılması suretiyle ağırlıkların tespit edilmesine izin verilecektir.

Hayvanların ağırlıkları nedeniyle farklı tarife pozisyonunda sınıflandırılması gerektiği durumlarda durum tutanakla belirlenecek ve varsa hayvanların kulak küpe numaraları esas alınarak taşıt bazında hayvanların listesi yapılacaktır.

Bahse konu hayvanların ithali için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca düzenlenen "uygunluk yazısı"nın aranması gerektiğinden, beyana göre farklı GTİP belirlenen hayvanlara ilişkin tutanağın bir örneği ibraz edilen Kontrol Belgesine atıfla anılan Bakanlığın ilgili birimine intikal ettirilerek işlemlere devam edilecek, beyannamenin kapatılması aşamasında belirlenen her iki GTİP kapsamı eşya için mezkur Bakanlıkça uygunluk yazısı verilmesi halinde işlemler tamamlanacak, uygunluk yazısı verilmemesi halinde ise anılan Bakanlık görüşü doğrultusunda işlem yapılacaktır.

Beyanname Kapatılarak Eşyaların Gümrüklü sahadan çıkışı sağlanır.

Avrupa Birliği İspanya Durumu

​İspanya'dan sığır cinsi canlı hayvan ithalatı, ikinci bir değerlendirme yapılıncaya kadar askıya alınmıştır. Bu nedenle herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için Tarım Bakanlığı kontrol belgesi alan ve 4 aylık geçerlilik süresi devam eden gerçek/tüzel kişilerin yapacakları ithalat işlemlerinde, ikinci bir duyuruya kadar İspanya orijinli hayvanları İspanya yada AB üyesi ülkelerden yükleme yapmamaları gerekmektedir.

 

Vergilendirme Unsurları

Bu eşyaların ithalatı ülke ayırımı gözetmeksizin ileriye yönelik gözetim Tüm  Ülkeler      3000 ila 3500 tarife bazında ABD Doları/ton/brüt uygulamasına tabidir.

2019/1 sayılı Genelgede bildirildiği üzere; Eşya kıymetinin gözetim tebliğinde belirtilen kıymetten düşük olması durumunda, eşya kıymetinin gözetim tebliğinde belirtilen düzeye çıkmasını sağlayacak şekilde yurtdışı diğer gider beyan edilmesi halinde yükümlüden gözetim belgesi ibrazı istenilmez ve serbest dolaşıma giriş rejimi işlemleri tamamlanır.

88/12944 sayılı Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Hakkında Kararın 3/1-d maddesi gereğince; Kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekline göre yapılan ithalatta % 6 oranında KKDF kesintisi yapılmaktadır.

Canlı Hayvanlarda Sığır cinsi Kesimlik olanları için Gümrük vergileri genelde yüksektir.Besilik Gelenler için gümrük vergileri sıfırlanmıştır.Canlı hayvanlarda Sığır cinsleri için Kdv %1 olarak tespit edilmiştir.

Sonuç: Canlı Büyükbaş hayvan ithalatında genel prosedür yukarıda yazdığımız gibi düşünülmemelidir.Damızlık kesim,Damızlık besi, kapsamında ithalat prosedürleri farklılık göstermektedir.

VETERİNER KONTROLLERİNE TABİ OLAN HAYVAN VE ÜRÜNLER1  (KONTROL BELGESİNE TABİ OLANLAR)

GTİP

MADDE İSMİ

01.01

Canlı atlar, eşekler, katırlar ve bardolar

01.02

Canlı büyükbaş hayvanlar

01.03

Canlı domuzlar

01.04

Canlı koyun ve keçiler

01.05

Canlı kümes hayvanları [horozlar, tavuklar ("Gallus Domesticus" türü) ördekler, kazlar, hindiler ve beç tavukları gibi evcil türler]

01.06*

Canlı diğer hayvanlar

02.01

Büyükbaş hayvanların eti (taze veya soğutulmuş)

02.02

Büyükbaş hayvanların eti (dondurulmuş)

02.03

Domuz eti (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

02.04

Koyun ve keçi etleri (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

0205.00

At, eşek, katır veya bardo etleri (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

02.06

Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

02.07

01.05 pozisyonuna giren kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

02.08

Diğer etler ve yenilen sakatat (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

0209.00

Domuz yağı (etli kısımları içerenler hariç) ve kümes hayvanlarının yağları (eritilmemiş veya başka suretle çıkarılmamış ) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş)

02.10

Et ve yenilen sakatat (tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş); et veya sakatatın yenilen un ve kaba unları

03.01

Canlı balıklar

03.02

Balıklar (taze veya soğutulmuş) (03.04 pozisyonundaki balık filetoları ve diğer balık etleri hariç)

03.03

Balıklar (dondurulmuş) (03.04 pozisyonundaki balık filetoları ve diğer balık etleri hariç)

03.04

Balık filetoları ve diğer balık etleri (kıyılmış olsun olmasın) (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

03.05

Balıklar (kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); tütsülenmiş balıklar (önceden veya tütsüleme sırasında pişirilmiş olsun olmasın); insanların yemesine elverişli balık unları, kaba unları ve pelletleri

03.06

Kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); tütsülenmiş kabuklu hayvanlar (kabuklu olsun olmasın) (tütsülenme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın); kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte) (buharda veya suda pişirilmiş, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olsun olmasın); kabuklu hayvanların insanların yemesine elverişli unları, kaba unları ve pelletleri

03.07

Yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); tütsülenmiş yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (tütsülenme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın); yumuşakçaların insanların yemesine elverişli unları, kaba unları ve pelletleri

03.08

Kabuklu hayvanlar ve yumuşakçaların dışında kalan suda yaşayan omurgasız hayvanlar (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); Kabuklu hayvanlar ve yumuşakçaların dışında kalan suda yaşayan omurgasız hayvanların tütsülenmiş olanları (tütsülenme sırasında veya öncesinde pişirilmiş olsun olmasın); suda yaşayan omurgasız hayvanların (kabuklu hayvanlar ve yumuşakçalar hariç) insanların yemesine elverişli unları, kaba unları ve pelletleri

04.01

Süt ve krema (konsantre edilmemiş, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içermeyenler)

04.02

Süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker ya da diğer tatlandırıcı maddeleri içerenler)

04.03

Yayıkaltı, pıhtılaştırılmış süt ve krema, yoğurt, kefir ve diğer fermente edilmiş veya asitliği artırılmış süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın veya aroma veya ilave meyva, sert kabuklu meyva veya kakao içersin içermesin)

04.04

Peyniraltı suyu (konsantre edilmiş olsun olmasın veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan tabii süt bileşenlerinden ibaret olan ürünler (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin)

04.05

Sütten elde ediIen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağIar; sürülerek yenilen süt ürünleri

04.06

Peynir ve pıhtılaştırılmış ürünler

0407.00

Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları (kabuklu, taze, dayanıklı hale getirilmiş veya pişirilmiş)

04.08

Kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta sarıları (taze, kurutulmuş, buharla veya kaynar su ile pişirilmiş, kalıplanmış, dondurulmuş veya diğer bir şekilde dayanıklılığı artırılmış) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler içersin içermesin)

0409.00

Tabii bal

0410.00

Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal menşeli yenilen ürünler

0504.00

Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar hariç) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş)(yem amaçlı olanlar hariç)

05.06

Kemikler ve boynuz içi kemikleri (işlenmemiş, yağı alınmış, basit bir şekilde hazırlanmış fakat şekil verilerek kesilmemiş, asitle işlem görmüş veya jelatini alınmış); bunların toz ve döküntüleri

05.07

Fildişi, kaplumbağa kabuğu, balina dişi ve balina dişinin kılları, boynuzlar, geyik boynuzları, toynaklar, tırnaklar, pençeler ve gagalar (işlenmemiş veya basit bir şekilde hazırlanmış, fakat şekil verilerek kesilmemiş); bunların toz ve döküntüleri

0510.00

Akamber, kunduz hayası (kastoreum), kedi miski (sivet) ve misk; kuduz böceği (kantarit) ve safra (kurutulmuş olsun olmasın); eczacılık ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan guddeler ve diğer hayvansal maddeler (taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya geçici olarak diğer şekillerde konserve edilmiş)

05.11

Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvansal menşeli ürünler; insanların yemesine elverişli olmayan 1. veya 3. Fasıllarda yer alan cansız hayvanlar [Kalp, karaciğer, akciğer, dalak, böbrek dışındaki yem amaçlı olanlar ile 0511.99.85.20.00 “At kılı ve at kılı döküntüleri” (başka maddelerin yardımıyla veya müstakilen tabakalar halinde olsun olmasın) hariç]

15.01

Katı domuz yağı (lard dahil) ve kümes hayvanlarının katı yağları (02.09 ve 15.03 pozisyonlarındakiler hariç)

15.02

Sığır, koyun veya keçi yağları (15.03 pozisyonundakiler hariç)

1503.00

Lard stearini, sıvı lard, oleostearin, oleoyağ ve sıvı don yağı (emülsiyon haline getirilmemiş, karıştırılmamış veya başka şekilde hazırlanmamış)

15.04 (a)

Balıkların veya deniz memelilerinin katı ve sıvı yağları ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) (yalnız insan tüketimi amacıyla kullanılanlar)

1506.00

Diğer hayvansal katı ve sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)

1516.10 (a)

Hayvansal katı ve sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları

15.17

Margarin; bu fasılda yer alan hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağların veya farklı katı veya sıvı yağ fraksiyonlarının yenilen karışımları veya müstahzarları (15.16 pozisyonundaki yenilen katı veya sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları hariç)

1518.00

Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları (kaynatılmış, oksitlenmiş, suyu alınmış, kükürtlenmiş, üflenmiş, vakum veya inert gaz içinde ısıyla polimerize edilmiş veya kimyasal olarak başka bir şekilde değiştirilmiş) (15.16 pozisyonundakiler hariç) tarifenin başka bir yerinde belirtilmeyen veya yer almayan bu fasıldaki hayvansal veya bitkisel katı veya sıvı yağların veya farklı katı veya sıvı yağ fraksiyonlarının yenilmeyen karışımları veya müstahzarları

1601.00

Etten, sakatattan veya kandan yapılmış sosisler ve benzeri ürünler; esası bu ürünler olan gıda müstahzarları

16.02

Hazırlanmış veya konserve edilmiş et, sakatat veya kan

1603.00

Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının hülasa ve suları

16.04

Hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar; havyar ve balık yumurtalarından elde edilen havyar yerine kullanılan ürünler

16.05

Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve diğer su omurgasızları

18.06

Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları

19.01 (a)

Malt hülasası; tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan esasını un, hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar, kaba un, nişasta veya malt hülasası teşkil eden gıda müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya tamamen yağının alınması esasına göre hesaplanan içindeki kakao miktarı ağırlık itibariyle %40’dan az olanlar); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan esasını 04.01 ila 04.04 pozisyonlarında yer alan maddeler teşkil eden gıda müstahzarları (içinde kakao bulunmayanlar veya tamamen yağının alınması esasına göre hesaplandığında içindeki kakao miktarı ağırlık itibariyle %5’den az olanlar)

19.02 (a)

Makarnalar (pişirilmiş veya et ile veya diğer maddelerle doldurulmuş veya başka şekilde hazırlanmış olsun olmasın) (spagetti, makaroni, şehriye, lazanya, gnocchi, ravioli, canelloni gibi); kuskus (hazırlanmış olsun olmasın)

19.04 (a)

Hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri (corn flakes gibi); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan ön pişirme yapılmış veya başka surette hazırlanmış dane (mısır hariç) veya flokon halindeki hububat veya diğer şekilde işlenmiş daneler (un, hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve kaba un hariç)

19.05 (a)

Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçilik mamulleri (kakao içersin içermesin); hosti, eczacılıkta kullanılan boş ilaç kapsülleri, mühür güllacı, pirinç kağıdı ve benzeri ürünler

2103.90.90

Diğerleri

21.04 (a)

Çorbalar, et suları ve müstahzarları; karışım halindeki homojenize gıda müstahzarları

2105.00

Dondurma ve yenilen diğer buzlar (kakao içersin içermesin)

21.06 (a)

Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan gıda müstahzarları (özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar hariç)

2202.99

Diğerleri

2208.70

Likörler

23.01

Et, sakatat, balık, kabuklu deniz hayvanları, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızlarının insanların yemesine elverişli olmayan unları, kaba unları ve pelletleri; kakırdaklar (donyağı tortusu) (yalnız geviş getiren (ruminant) hayvanlardan elde edilenler)

30.01

Tedavide kullanılan kurutulmuş guddeler ve diğer organlar (toz haline getirilmiş olsun olmasın); guddelerin veya diğer organların veya bunların salgılarının tedavide kullanılan hülasaları; heparin ve tuzları; tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanmış tarifenin başka yerinde yer almayan veya belirtilmeyen insan veya hayvan menşeli diğer maddeler

30.02 (a) ve (b)

İnsan kanı; tedavide, korunmada veya teşhiste kullanılmak üzere hazırlanmış hayvan kanı; antiserum ve diğer kan fraksiyonları ve bağışıklık sağlayan ürünler (biyoteknolojik işlemle elde edilmiş olsun olmasın) aşılar, toksinler, mikroorganizma kültürleri (mayalar hariç) ve benzeri ürünler (veteriner biyolojik ürünler hariç)

35.01

Kazeinler, kazeinatlar ve diğer kazein türevleri; kazein tutkalları

35.02

Albüminler (kuru madde üzerinden hesaplandığında ağırlık itibariyle %80’den fazla peyniraltı suyu proteini içeren iki veya daha fazla peyniraltı suyu proteini konsantreleri dahil), albüminatlar ve diğer albümin türevleri

3503.00

Jelatin [dikdörtgen (kare dahil) şeklinde yapraklar halindeki jelatin dahil, yüzeyi işlenmiş veya boyanmış olsun olmasın] ve jelatin türevleri; katı ihtiyokol; hayvansal menşeli diğer tutkallar (35.01 pozisyonundaki kazein tutkallar hariç)

3504.00(a)

Peptonlar ve bunların türevleri; tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan diğer proteinli maddeler ve türevleri; deri tozu (kromla işlem görmüş olsun olmasın)

3822.00

Bir mesnet üzerinde bulunan laboratuvarlarda veya teşhiste kullanılan reaktifler, bir mesnet üzerinde olsun olmasın laboratuvarlarda veya teşhiste kullanılan müstahzar reaktifler (30.02 veya 30.06 pozisyonlarında yer alanlar hariç); standart (referans) maddeleri

38.26

Biodizel ve bunların karışımları (Ağırlık itibariyle % 70’den az petrol yağları veya bitümenli minerallerden elde edilen yağları içerenler veya içermeyenler)

7101.21.00.00.00

İşlenmemiş olanlar (Kültür incileri)