Y Ü K L E N İ Y O R

CEP TELEFONU İTHALATI

CEP TELEFONU İTHALATI
2 Ocak 2022

CEP TELEFONU İTHALATI

CEP TELEFONU İTHALATI

Cep Telefonlarının Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulmak istenmesi halinde Telsiz Ekipmanları Yönetmeliğine uygun ve güvenli olması zorunludur.

Telsiz ekipmanlarının ithalat denetimi ile ilgili tüm işlemler TAREKS üzerinden ve risk analizine göre yapılır. (Ürün Güvenliği ve Denetimi : 2021/8 - Ek 1)

Ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarasının gümrük beyannamesinin 44 no'lu hanesine firma tarafından kaydedilmesi zorunludur. Kapsam dışı olarak beyan edilen ürünlerin ithalatında 18080099212013015773484 olarak ve 2009/15481 sayılı Kararın beşinci kısmında belirtilen eşyanın ithalatında 18080099108115014436576 olarak belirlenen 23 haneli TAREKS referans numarası, gümrük beyannamesinin 44 no’lu hanesine kaydedilir.

A.TR belgeli olduğu kullanıcı tarafından TAREKS'te beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur.

Telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı gümrük müdürlükleri Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 103) ile bildirilmiştir.

Telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanları ihtisas gümrüğü uygulaması

Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanlarının İthalat Denetimi Tebliği kapsamı (cep telefonu hariç Cep telefonları aşağıda belirtilmiştir) telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri sadece aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılır.

Sıra No Yetkili Gümrük Müdürlüğü

1 Esenboğa Gümrük Müdürlüğü

2 Ankara Gümrük Müdürlüğü

3 Muratbey Gümrük Müdürlüğü

4 Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü

5 Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü

6 Atatürk Havalimanı Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü

7 Erenköy Gümrük Müdürlüğü

8 İstanbul Deri Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü

9 Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğü

10 Adnan Menderes Gümrük Müdürlüğü

11 İzmir Gümrük Müdürlüğü

12 Gebze Gümrük Müdürlüğü

13 Avrupa Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü

14 İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü

 

Motorlu kara taşıtı imalatçısı firmalar, motorlu kara taşıtı imalatında kullanılmaya mahsus telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerini, bu eşyaların geldiği yer gümrük müdürlüklerinden yapabilirler.

 

Cep telefonlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri sadece aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılır.

Sıra No

Yetkili Gümrük Müdürlüğü

1

Ankara Gümrük Müdürlüğü

2

Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü

3

Erenköy Gümrük Müdürlüğü

4

Manisa Gümrük Müdürlüğü

5

Mersin Gümrük Müdürlüğü

6

Muratbey Gümrük Müdürlüğü

 

Endonezya, Ukrayna ve Vietnam menşeli olanların A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak,"Diğer Ülkeler (DÜ)" gümrük vergisi ile "Gelişme Yolundaki Ülkeler" gümrük vergisi arasındaki fark kadar ek mali yükümlülük tahsil edilir.

Hindistan menşeli olanların A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak,"Diğer Ülkeler (DÜ)" gümrük vergisi ile "Gelişme Yolundaki Ülkeler" gümrük vergisi arasındaki fark kadar ek mali yükümlülük tahsil edilir.

8517.70.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu eşyanın, akıllı cep telefonu üretiminde kullanılmak üzere, ana kart dizgisi tamamlanmamış ve tamamen demonte haldeki (CKD) aksam ve parça olarak ithalatında gözetim uygulanmaz.

IMEI numarasını haiz eşyanın serbest dolaşıma girişi veya geçici ithalatı öncesinde IMEI numarasının uygunluk kontrolü için Tek Pencere Sistemi üzerinden beyan sahibi tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na başvurulur. BTK tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilecek kontrolün olumlu sonuçlanması halinde, Uygunluk Yazısı verilir. Beyan edilen eşyaya ait IMEI numarası gümrük beyan sistemine girilir, beyannamenin tescilinde uygunluk yazısı gümrük idaresince aranır. IMEI numarasını haiz eşyanın serbest dolaşıma girişi veya geçici ithalatında 2021/20 sayılı Tebliğ hükümlerine uygun işlem yapmaktan ithalatçı sorumludur. IMEI numarasının beyan edilmemesi halinde, eşyanın IMEI numarası içerip içermediğine dair gümrük idaresince ayrıca bir araştırma yapılmaz.

1032 kodlu TPS-BTK Cihaz İthalat Uygunluk Yazısı başvurusu, E-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilir. TPS tarafından üretilen 23 haneli belge numarası beyannamenin 44 nolu kutusuna yazılır

Bu ürün ancak Ticaret Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Elektronik ortamda düzenlenen gözetim belgeleri için Tek Pencere Sistemi (E-Devlet) tarafından verilecek 23 haneli belge numarası ile belge tarihi yükümlü tarafından beyannamenin 44 nolu kutusunda Belge Referans No ve Belge Tarihi alanlarında beyan edilir.

Bu ürününün Gümrük Kıymeti üzerinden %1 oranında kültür fonu kesintisi yapılır. Kesinti yapılan tutar serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescilinden önce, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek bir ulusal bankada Bakanlık adına açılan özel hesaba yatırılır. Ödemeye ilişkin bilgi ve belgeler beyannamenin ilgili kutusuna kaydedilir.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 44 üncü maddesi uyarınca yapılan kesintiler (KÜLTÜR FONU) Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği hükümleri uyarınca, 21.08.2014 tarihinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Emek Şubesi nezdinde açılan TR540001500158007302516512 no’lu hesabına yatırılacaktır. İlgili olarak bakınız.

30.11.2017 tarihinden itibaren Tek Pencere Sistemine yapılacak başvurular E-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilir. Sistem tarafından üretilen 23 haneli belge numarası beyannamenin 44 nolu kutusuna yazılır.

Cep telefonlarını imal edenler satıştan önce; ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecburdur.

Bu cihazları imal edenler cihazın satış faturasındaki (ÖTV hariç) Katma Değer Vergisi matrahı, ithal edenler ise Gümrük Giriş Beyannamesindeki (ÖTV hariç) Katma Değer Vergisi matrahı üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere %10 tutarındaki ücreti tahsil ederler.

Bandrol yükümlülüğü ya 3093 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendi gereği Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'na teminat verilerek yerine getirilir ya da bandrol ücretleri GÜMRÜK İDARELERİNCE tahsil edilir. Bandroller, bandrol ücretinin gümrük idarelerince tahsili üzerine Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu tarafından ithalatçılara verilir. Bandrol ücretlerine ilişkin ödemeleri Teminat mektubu karşılığında yapmak isteyenlerin ithal edecekleri eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri ise Kurum tarafından gümrük idarelerine bildirimde bulunulmasından sonra tamamlanır.

2015/7757 sayılı Karar ekinde bildirilen cihazların Dışında kalan görsel ve/veya işitsel yayınları alabilen diğer cihazlardan Bandrol Ücreti alınmaz.

31/12/2023 tarihine kadar, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan 8517.12.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı malların karşısında gösterilen orana göre hesaplanan verginin, bu malların her bir adedi için 160 Türk Lirasından az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 160 Türk Lirası vergi alınır. Bakanlar Kurulu bu tutarı sıfıra kadar indirmeye, üç katına kadar artırmaya yetkilidir.

Kişisel eşya muafiyeti kapsamında yolcular, beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonra Cep telefonunu (yabancı misyon mensupları hariç olmak üzere, yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla üç takvim yılında 1 adet ) gümrük vergilerinden muaf olarak yurda getirebilir.

Ticari mahiyette olmaksızın, yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazları için kullanım izni harcı alınır. 2020 yılı için kullanım izin harcı 1.838,70 TL dir.(84 nolu Tebliğ(1314 sayılı Karar) (Söz konusu harç, elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işleminden önce ödenir. Elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması için yapılan başvuru sırasında harcın ödendiğine ilişkin belge aranır ve harç ödenmeden kayıt işlemi yapılmaz. Harç ödenmeden kayıt işlemi yapılan ve kullanıma açılan cihazlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kullanıma kapatılır. Ödenmeyen harç %50 fazlasıyla ilk kayıt tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanuna göre hesaplanan gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir. Bu tahsilat yapılmadan cihaz kullanıma açılamaz

Yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yurt dışına giden yolcuların IMEI numarası halihazırda kayıtlı olan cep telefonlarının yurt dışında kalması ve bu telefonların posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla geri gönderilmesi durumunda, söz konusu telefonların IMEI numaralarının kayıtlı olduğunun http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php adresinden yapılacak sorgulama sonucu teyit edilmesi halinde muafen teslim edilmesi mümkündür. Bu durumda sistemde “YLCO” muafiyet kodu kullanılarak beyan yapılır.

Bu malzemeler Özel Tüketim Vergisi uygulaması kapsamındadır. ÖTV Kanunu (I), (III) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanların özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbidir.

Cep Telefonu Aksamlarında Gümrük Muafiyeti İşlemleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 5746 sayılı Araştırma. Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre "Ar-Ge Merkezi Belgesi"ne sahip firmalar tarafından eşyayı kendi üretimlerinde girdi olarak kullanmak üzere yapılan ithalatta gümrük vergisi %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabidir

Cep telefonu üreten fakat gümrük vergisi ödeyen firmaların Ar-Ge Bakım Merkezi sahibi olmaları şartıyla 8517.70.00.00.00 gtip yer alan Cep Telefonu aksamları için Serbest Dolaşıma Giriş İşlemlerinde 26 ocak itibariyle Gözetim, Gümrük vergisi tahsilatı yapılmamaktadır. Bu durumda uygulanması gereken işlemler Gümrük idaresi ithalat servisinden Nihai Kullanım izni alınması yerinde olacaktır.Nihai Kullanım izni alınan cep telefonu aksam parçalarında üretimi gerçeklemesi halinde alınan teminatlar geri iade edilmektedir.Burada kaçırılmaması gereken nokta Ar-ge merkezi sahip olmayan firmalar bu sistemden faydalanamazlar.

 

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2007/1) (10.01.2007 t. 26399 s. R.G.)

Dış Ticaret Müsteşarlığından

Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; aşağıda gümrük tarife istatistik pozisyonu (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen eşyanın (yalnız karşısında gösterilen CIF kıymetin altında birim kıymetleri haiz olanlarının) ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.

G.T.İ.P.

Eşya Tanımı    Gümrük Kıymeti (ABD Doları/Adet)

8517.18.00.00.19       Diğerleri          35

8517.70.00.00.00       Aksam ve parçalar (Yalnızca telefon cihazlarına ait olanlar)            5

 

Gözetim uygulaması

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen eşya ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

 

(2) Bir gümrük beyannamesi kapsamında ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonundan 5 adet veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaftır.

(3) 1 inci maddede yer alan tabloda belirtilen 8517.70.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu eşyanın, akıllı cep telefonu üretiminde kullanılmak üzere, ana kart dizgisi tamamlanmamış ve tamamen demonte haldeki (CKD) aksam ve parça olarak ithalatında bu Tebliğ hükümleri uygulanmaz.

 

Başvuru

MADDE 3 – (1) Gözetim belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için EK I’de yer alan "Gözetim Belgesi Başvuru Formu"nun usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve EK II’deki belgelerle birlikte eksiksiz bir şekilde İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerekmektedir. İthalat Genel Müdürlüğü, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belgeler isteyebilir.

(2) Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun veya başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi düzenlenmez.

 

Gözetim belgesine ve gözetim belgesinin kullanımına ait bilgiler

MADDE 4 – (1) Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.

(2) Gözetim belgesi, Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez. Bu Tebliğ’in 1 inci maddesinde belirtilen kıymetler Gümrük Kanunu'nun "Eşyanın Gümrük Kıymeti"ne ilişkin hükümlerinin uygulanmasına esas teşkil etmez.

(3) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.

(4) Gözetim belgesi üçüncü kişilere devredilemez. Gözetim belgesi kapsamı maddenin ithalatı ile ilgili belgelerin (gözetim belgesinin aslı, ayrıca ithalat gerçekleştirilmiş ise ticari fatura ve gümrük beyannamesinin fotokopisi) gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) işgünü içerisinde belge sahibi tarafından İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi zorunludur.

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat

MADDE 5 – (1) 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemlerine İlişkin 2003/9 sayılı Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.