TEKSTİL ÜRÜNLERİ İTHALATI
TEKSTİL ÜRÜNLERİ İTHALATI
TEKSTİL ÜRÜNLERİ İTHALATI
Tekstil ürünlerinin ithalatında ithalatta insan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevre ve tüketicinin korunması yönünden denetimler yapılmaktadır.Tekstil ürünlerinin ithalat denetimiyle ilgili tüm işlemler TAREKS üzerinden ve risk analizine göre yapılır.
İthalatçının başvurusu Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde gümrük beyannamesinin tescili öncesinde yapılır.
Kullanıcı, Bakanlık internet sayfasının “E-işlemler” kısmında yer alan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) uygulaması bölümünü veya e-Devlet kapısını kullanarak TAREKS üzerinden ithal partisine ilişkin verileri girerek başvurusunu yapar.
Başvuru üzerine, TAREKS tarafından firmaya, ilgili denetim birimi nezdindeki işlemlerini takip edebilmesi amacıyla bir başvuru numarası verilir.Verilerin doğru, eksiksiz ve zamanında girilmesinden kullanıcı sorumludur.
Muafiyetler ve istisnalar
A.TR Dolaşım Belgeli olduğu kullanıcı tarafından TAREKS’te beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur.
Geri gelen eşya için, bu ürünlerin ihracat beyannamesi numarasının kullanıcı tarafından TAREKS’e girilmesi ve geri gelen ürünlerin teknik mevzuata uygun olması kaydıyla piyasaya arz edilebileceğine dair Ek-3’te yer alan taahhütnamenin kullanıcı tarafından TAREKS’e yüklenmesini müteakip ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur.
29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki Kararın beşinci kısmında belirtilen eşyanın ithalatında TAREKS üzerinden başvuru yapılmaz, ithalat işlemleri 10 uncu maddeye göre sonuçlandırılır.
Risk analizine göre yapılacak değerlendirmede gerekli görülmesi halinde, birinci veya ikinci fıkra kapsamına giren ürünler de fiili denetime tabi tutulabilir.
Fiili denetim
Fiili denetime yönlendirilen ürünler için Ek-2’de belirtilen belgeler firma adına yetkilendirilen kullanıcı tarafından başvuru günü dâhil iki iş günü içinde elektronik ortamda TAREKS’e yüklenir. Firmanın başvuru sırasında TAREKS’te talep etmesi halinde sistem tarafından ilave süre verilir. İlgili belgelerin kullanıcı tarafından sisteme süresi içerisinde yüklenmemesi halinde başvuru iptal edilir.Firmalardan gerektiğinde ilave bilgi ve belge istenebilir.
Fiili denetim sonucunda ilgili mevzuata aykırılık tespit edilmemesi durumunda, ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası oluşturulur.
İlgili mevzuata aykırılık tespit edilmesi veya ithalatçıdan talep edilen ek bilgi ve belgelerin süresi içerisinde TAREKS’e yüklenmemesi durumunda, fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandırılır ve denetimin sonucu TAREKS’te ilan edilir.
TAREKS’e yüklenen, ancak ilgilisince düzenlenmediği anlaşılan test raporunun tespiti halinde, diğer şartlar uygun olsa dahi fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandırılır ve sonuç TAREKS’te ilan edilir.
Kullanıcıya yapılan bildirimler
Kullanıcı, denetim sürecine ve sonuçlarına ilişkin sorgulamaları TAREKS aracılığıyla yapar.
Denetim sürecine ve sonucuna ilişkin bildirimler, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53)’nin 6 ncı maddesi kapsamında yapılan “Yetkilendirme Başvuruları” uygulamasında kullanıcılar tarafından beyan edilen elektronik posta adresine iletilir. Kullanıcıya ulaşmayan bildirimlerden Bakanlık sorumlu değildir.
Yapılan denetimde, üründe mevzuata aykırılık tespiti halinde durum ilgili gümrük idaresine yazıyla ayrıca bildirilir.
TAREKS referans numarasının gümrüklere beyanı
Ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarasının gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine firma tarafından kaydedilmesi zorunludur.
TAREKS referans numarası, verildiği tarihten itibaren 1 yıl süreyle geçerlidir.
29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki Kararın beşinci kısmında belirtilen eşyanın ithalatında 24180099118115014436524 olarak belirlenen 23 haneli TAREKS referans numarası, gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine kaydedilir.
GTİP değişikliği sonucunda bu Tebliğin eki listelerde yer aldığı tespit edilen ürünlerin, gümrük gözetiminde bulunması kaydıyla, ürünlerin ilgili gümrük idaresince fiili denetime yönlendirilmesi halinde, 5 inci madde çerçevesinde denetim başvurusu yapılır.
İthalatçının sorumluluğu
İthalatçı, bu Tebliğ kapsamında denetlensin veya denetlenmesin, ithal ettiği bütün ürünlerin her halükârda ilgili tüm mevzuata uygun ve güvenli olmasından, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun uyarınca sorumludur.Ürünün ithaline izin verilmesi veya ürüne dair TAREKS referans numarası oluşturulması, ürünün mutlaka mevzuata uygun veya güvenli olduğu anlamına gelmez.
Ürünün ithal edilebileceğine dair verilen TAREKS referans numarası o ürünün ithal işlemi dışında başka bir amaçla veya ürünün güvenli ve mevzuata uygun olduğunun ispatı olarak kullanılamaz.
İthal edilmiş ürünün GTİP’inin Ek-1’de yer aldığının sonradan yapılan kontrol sonucunda tespit edilmesi halinde, keyfiyet ilgili gümrük idaresi tarafından Bakanlık Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne bildirilir. İlgili birimin temin edilen bilgiler çerçevesinde erişebildiği ürünlerin güvensiz olduğunu tespit ederek gümrük idaresine bildirmesi halinde, uygunluk değerlendirmesinin olumsuz sonuçlandığı kabul edilir.
Yaptırımlar
Mevzuata aykırı hareket edenler ile yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunanlar, sahte belge kullanan veya ibraz edenler veya belgede tahrifat yapanlar hakkında, 4703 sayılı Kanun, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu, 2013/4284 sayılı Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararının ilgili hükümleri ve ilgili diğer mevzuat uygulanır.TAREKS üzerinden yürütülen denetimlerde, ilgili mevzuata, bu Tebliğ hükümlerine ve bu Tebliğe ilişkin uygulamalara aykırı hareket eden kullanıcının yetkisi, fiilin ağırlığına göre belirli bir süre askıya alınır ve firmanın denetim başvuruları belirli bir süre ve/veya oranda fiili denetime yönlendirilir. Bu yaptırımlar uygulanırken belirlenen süreler ve denetim oranları, firmanın başvuru sıklığı, varsa önceki ihlalleri ve/veya ürünün niteliği gibi hususlar dikkate alınarak belirlenir.
Gümrüklerde Yapılacak işlemler
Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulacak bu ürünlerin Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik uyarınca azo renklendiriciler ve azo boyar maddelere ilişkin şartlara uygun olup olmadığının ithalat denetimiyle ilgili tüm işlemleri TAREKS üzerinden ve risk analizine göre yapılır.
Ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarasının gümrük beyannamesinin 44 no'lu hanesine firma tarafından kaydedilmesi zorunludur. 2009/15481 sayılı Kararın 112 nci maddesi kapsamı ithalatta 24180099118115014436524 olarak belirlenen 23 haneli TAREKS referans numaraları, gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine kaydedilir.
A.TR belgeli olduğu kullanıcı tarafından TAREKS'te beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceğine dair TAREKS referans numarası doğrudan oluşturulur.
Bu ürünler, 2021 Yılı İthalat Rejimi Kararı 2 nolu Eki' nde (G.Y.Ü.) yer alan Sektör Listesi kapsamındadır.
Bu ürünler, 2021 Yılı İthalat Rejimi Kararı 4 nolu Eki' nde (E.A.G.Ü) yer alan Sektör Listesi kapsamındadır.
Endonezya, Ukrayna ve Vietnam menşeli olanların A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak,"Diğer Ülkeler (DÜ)" gümrük vergisi ile "Gelişme Yolundaki Ülkeler" gümrük vergisi arasındaki fark kadar ek mali yükümlülük tahsil edilir.
Bangladeş menşeli olanların A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak,"DÜ gümrük vergisi" oranında ek mali yükümlülük tahsil edilir.
Pakistan menşeli olanların A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak,"DÜ gümrük vergisi" oranında ek mali yükümlülük tahsil edilir.
Bu ürünü ithal etmek isteyen ithalatçılar, gerçekleştirecekleri ithalata ilişkin bilgileri ithalattan önce Ticaret Bakanlığı tarafından Kayıt Merkezi olarak yetkilendirilen İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine ait “ithalat.ebirlik.org” internet sitesi üzerinden kaydettirirler. İthal işleminin kayda alındığına dair elektronik ortamda bir Kayıt Belgesi düzenlenir. Kayda alınacak ürünlerin serbest dolaşıma girişinde gümrük beyannamelerinin tescilinde menşe ayrımı yapılmaksızın, Kayıt Belgesinin düzenlendiğine ilişkin Tek Pencere Sistemi çerçevesinde elektronik ortamda verilen numaranın gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine ithalatçı tarafından kaydedilmesi gerekir.
Bu ürünler, bir özet beyan veya TIR Karnesi ya da transit beyannamesi kapsamında brüt 25 kg veya daha az miktarda olması durumunda kayda alma uygulamasına tabi değildir.
26.10.2017 tarihli 28960530 sayılı tasarruflu yazıda; Dahilde işleme rejimi kapsamında elde edilen ikincil işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma girişinde Kayıt Belgesinin gümrük idarelerince aranacağı bildirilmiştir.
23.11.2017 / 29802149 yazıda; 4010 rejim kodlu GERİ GELEN eşyada Kayıt Belgesi ARANMAMASI gerektiği bildirilmiştir.Bu malların kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı %0 (sıfır) olarak tespit edilmiştir.
Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 50 ila 63 üncü (50 ve 63 dahil) fasılları kapsamındaki tekstil ürünlerinin ve 3926.20 tarife alt pozisyonu kapsamındaki giyim eşyası ve giyim eşyası aksesuarlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı gümrük müdürlükleri Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 105) ile bildirilmiştir.
Tekstil eşyası ihtisas gümrüğü uygulaması
Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 50 ila 63 üncü (50 ve 63 dâhil) fasılları kapsamındaki tekstil eşyası ile 3926.20 tarife alt pozisyonu kapsamındaki giyim eşyası ve giyim eşyası aksesuarlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılır.
Yetkili Gümrük Müdürlüğü
1 Aksaray Gümrük Müdürlüğü |
2 Ambarlı Gümrük Müdürlüğü |
3 Ankara Gümrük Müdürlüğü |
4 Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü |
5 Avrupa Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü |
6 Bolu Gümrük Müdürlüğü |
7 Denizli Gümrük Müdürlüğü |
8 Gaziantep Gümrük Müdürlüğü |
9 Gaziantep Havalimanı Gümrük Müdürlüğü |
10 Gemlik Gümrük Müdürlüğü |
11 Giresun Gümrük Müdürlüğü |
12 Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü |
13 İskenderun Gümrük Müdürlüğü |
14 İzmir Gümrük Müdürlüğü |
15 Kayseri Gümrük Müdürlüğü |
16 Malatya Gümrük Müdürlüğü |
17 Mersin Gümrük Müdürlüğü |
18 Muratbey Gümrük Müdürlüğü |
19 Tekirdağ Gümrük Müdürlüğü |
20 Trakya Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü |
21 Yalova Gümrük Müdürlüğü |
22 İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü |
Birinci fıkrada belirtilen tekstil eşyasından, 27/7/2012 tarihli ve 28366 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri Seri No: 93)’nin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen GTİP’ler dışındaki halı ve paspas benzeri eşyaların serbest dolaşıma giriş işlemleri Isparta Gümrük Müdürlüğünden de yapılabilir.Söz konusu eşyanın hızlı kargo ile gelmesi kaydıyla serbest dolaşıma giriş işlemleri Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğünden yapılır.
Ancak;
a) Pamuk, pamuk ipliği, yün ve yapağının,
b) Sanayiciler tarafından hammadde olarak kullanılmak kaydıyla getirilen yün iplik, keten iplik, ipek iplik, tabii elyaf, suni sentetik elyaf ve ipliklerin,
c) En az 500 işçi istihdam eden ve ödenmiş sermayesi 2.000.000 (iki milyon) TL olan şirketler için sadece Avrupa Birliği üyesi ülkelerden veya Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’ndan (Birleşik Krallık) gelen tekstil eşyasının,
ç) Geçici ithalat rejimi kapsamında yurda getirilmekle birlikte, serbest dolaşıma sokulmak istenen tekstil eşyasının,
d) İhraç edilen ve geri gelen eşya statüsündeki tekstil eşyasının,
e) Konfeksiyonda kullanılması mümkün olmayan 59.06 tarife pozisyonunda yer alan kord bezi üzerine kauçuk kaplanmış mensucatın,
f) Otomotiv imalatı ve montajı yapan firmalarca, otomotiv imalatı ve montajında kullanılmak üzere getirilen bu Tebliğ kapsamındaki eşyanın,
g) Sanayiciler tarafından hammadde olarak kullanılmak kaydıyla getirilen her çeşit döküntülerin, kırpıntıların,
ğ) Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği uyarınca ithalatı yasak olanlar hariç olmak üzere, Serbest Bölgedeki üretim faaliyeti sonucu elde edilen her çeşit tekstil döküntü ve kırpıntılarının,
h) Serbest Bölgede üretilen Türk menşeli tekstil eşyasının,
ı) Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki ihracatçı firmalar için bedelli veya bedelsiz olarak gönderilen vatka, çıtçıt, tela, düğme, rivet, fermuar, askı, etiket, kart etiket, dokuma ve şerit etiket, kurdele, lastik, dantel ve benzeri konfeksiyon imalatında kullanılan yardımcı malzemelerin,
i) 3926.20 tarife alt pozisyonunda sınıflandırılan tek kullanımlık poli (vinil klorür) eldivenlerin,serbest dolaşıma giriş işlemleri, geldiği yetkili gümrük idaresince gerçekleştirilir.
Hava yolu ile getirilen veya posta yolu ya da yolcu beraberinde gelen, miktar ve kullanım alanı itibarıyla ticari nitelik arz etmeyen eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri eşyanın geldiği gümrük idaresi tarafından yapılabilir.
Karayoluyla aynı araçta gelen Tekstil eşyası
Karayoluyla aynı araçta gelen eşyanın bir kısmının tekstil eşyası diğer kısmının başka eşya olması durumunda, araç yükü eşyanın tamamının gümrük işlemleri 3 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen gümrük müdürlükleri tarafından sonuçlandırılır.
Gümrük idarelerince düzenlenen dâhilde işleme izni kapsamında ithali yapılan tekstil eşyasında ihtisas uygulaması
Dahilde işleme izni kapsamında ithali yapılacak tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ile ilgili olarak, bu Tebliğ ve bu Tebliğde belirtilen istisnai durumlar dışında kalan durumlarda;
a) Üçüncü ülkelerden tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri (kimyevi ve yardımcı maddeler hariç) ithalatının tekstil ihtisas gümrüğü uygulaması çerçevesinde yetkili gümrük müdürlüklerinden,
b) A.TR Belgesi ile tevsik edilmek kaydıyla serbest dolaşımdaki tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden,
c) EUR.1 Belgesi ile tevsik edilmek kaydıyla EFTA ülkeleri ve Serbest Ticaret Anlaşması yapmış olduğumuz ülkelerden tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden,
ç) Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden,
d) Serbest bölgeye ihraç edilmiş olan Türk menşeli tekstil ve konfeksiyon ana maddelerinin Türkiye Gümrük Bölgesine ithalatının serbest bölge gümrük müdürlüklerinden,
e) Yetkilendirilmiş Yükümlü ve Onaylanmış Kişi Statüsüne sahip firmaların tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden,
f) Menşe beyanı ile tevsik edilmek kaydıyla Birleşik Krallık’tan tekstil ve konfeksiyon ana maddeleri ithalatının tüm gümrük müdürlüklerinden, yapılması gerekmektedir.
İTHALATTA DENETİME TABİ TEKSTİL ÜRÜNLERİN LİSTESİ
SIRA NO |
GTİP |
MADDE ADI |
1. |
3005.90.50.00.19 |
Diğerleri |
2. |
3926.90.97.10.00 |
Korseler, giyim eşyası veya aksesuarı için balenler ve benzerleri |
3. |
4015.19.00.00.11 |
Ev işlerinde kullanılan eldivenler |
4. |
4202.11.10.00.12 |
Terkip yoluyla elde edilen deri ve köseleden olanlar |
5. |
4202.12.19.00.00 |
Diğerleri |
6. |
4202.19.10.00.00 |
Alüminyumdan olanlar |
7. |
4202.19.90.10.00 |
Ahşaptan veya nikelden olanlar |
8. |
4202.19.90.90.00 |
Diğerleri |
9. |
4202.21.00.00.00 |
Dış yüzleri tabii veya terkip yoluyla elde edilen deri, kösele veya rugandan olanlar |
10. |
4202.22.10.00.00 |
Plastikten mamul madde yapraklarından yapılmış olanlar |
11. |
4202.22.90.10.00 |
Elastiki veya kauçuktu olmayan örme eşyadan olanlar |
12. |
4202.22.90.90.00 |
Diğerleri |
13. |
4202.29.00.00.00 |
Diğerleri |
14. |
4202.31.00.00.00 |
Dış yüzleri tabii veya terkip yoluyla elde edilen deri ve köseleden veya rugandan olanlar |
15. |
4202.32.10.00.00 |
Plastikten mamul madde yapraklarından yapılmış olanlar |
16. |
4202.39.00.10.00 |
Alüminyumdan, dökme demir veya çelikten veya çinkodan olanlar |
17. |
4202.39.00.40.00 |
Nikelden olanlar |
18. |
4202.39.00.90.00 |
Diğerleri |
19. |
4202.91.80.00.00 |
Diğerleri |
20. |
4202.92.15.00.00 |
Müzik aletleri mahfazaları |
21. |
4202.92.19.00.00 |
Diğerleri |
22. |
4202.99.00.10.00 |
Alüminyumdan, dökme demir veya çelikten veya çinkodan olanlar |
23. |
4202.99.00.20.00 |
Ahşap olanlar |
24. |
4202.99.00.40.00 |
Nikelden olanlar |
25. |
4202.99.00.90.00 |
Diğerleri |
26. |
4203.10.00.00.23 |
Kaban, Mont, Ceket |
27. |
4203.21.00.00.11 |
Tabii deri ve köseleden olanlar |
28. |
4203.21.00.00.12 |
Terkip yoluyla elde edilen deri ve köseleden olanlar |
29. |
4203.29.10.00.11 |
Tabii deri ve köseleden olanlar |
30. |
4203.29.10.00.12 |
Terkip yoluyla elde edilen deri ve köseleden olanlar |
31. |
4203.29.90.00.00 |
Diğerleri |
32. |
4203.30.00.00.11 |
Tabii deri ve köseleden olanlar |
33. |
4203.30.00.00.12 |
Terkip yoluyla elde edilen deri ve köseleden olanlar |
34. |
4203.40.00.00.11 |
Tabii deri ve köseleden olanlar |
35. |
4203.40.00.00.12 |
Giyim eşyasının diğer aksesuarı-terkip yoluyla elde edilen deri ve köseleden olanlar |
36. |
4205.00.90.00.11 |
Tabi deri ve köseleden diğer eşya |
37. |
4205.00.90.00.12 |
Terkip yoluyla elde edilen deri ve köseleden olanlar |
38. |
4303.10.90.00.15 |
Giyim eşyası aksesuarı olarak kullanılan kürk mamulleri |
39. |
4303.90.00.00.19 |
Diğerleri |
40. |
4304.00.00.00.12 |
Taklit kürkten mamul eşya |
41. |
5007.20.31.00.00 |
Bez ayağı (düz dokunmuş) |
42. |
5007.20.39.00.00 |
Diğerleri |
43. |
5007.20.41.00.00 |
Seyrek dokunmuş |
44. |
5007.20.59.00.00 |
Boyanmış |
45. |
5007.20.71.00.00 |
Baskılı |
46. |
5007.90.10.00.00 |
Ağartılmamış, temizlenmiş veya ağartılmış |
47. |
5007.90.50.00.00 |
Farklı renkteki ipliklerden |
48. |
5207.10.00.00.00 |
Ağırlık itibariyle % 85 veya daha fazla pamuk içerenler |
49. |
5209.11.00.00.00 |
Bez ayağı |
50. |
5212.14.90.00.00 |
Başka surette karışık olanlar |
51. |
5212.23.90.00.00 |
Başka surette karışık olanlar |
52. |
5307.20.00.00.00 |
Çok katlı bükülü (rotor) veya katlı bükülü (kable) iplikler |
53. |
5311.00.90.49.00 |
Diğerleri |
54. |
5407.61.50.90.11 |
Döşemelik mensucat |
55. |
5408.10.00.10.00 |
Elastiki mensucat (kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden olanlar) |
56. |
5408.10.00.90.19 |
Diğerleri |
57. |
5408.22.90.90.12 |
Perdelik mensucat |
58. |
5408.22.90.90.19 |
Diğerleri |
59. |
5408.23.00.90.19 |
Diğerleri |
60. |
5602.90.00.00.00 |
Diğerleri |
61. |
5607.90.90.90.00 |
Diğerleri |
62. |
5702.39.00.00.11 |
Pamuktan |
63. |
5702.92.90.00.00 |
Diğerleri |
64. |
5702.99.00.00.11 |
53.03 pozisyonundaki jüt ve bitki iç kabuklarının dokumaya elverişli liflerinden olanlar |
65. |
5702.99.00.00.12 |
Pamuktan olanlar |
66. |
5705.00.30.00.00 |
Sentetik veya suni dokumaya elverişli maddelerden |
67. |
5804.10.90.90.00 |
Diğer fasoneli tüller ve ağ mensucat |
68. |
5808.90.00.90.00 |
Diğerleri |
69. |
5810.10.90.00.00 |
Diğerleri |
70. |
5810.91.90.00.00 |
Diğerleri |
71. |
5810.92.10.00.00 |
Kıymeti kg.da (net ağırlık) 17,50 Euro'yu geçenler |
72. |
5810.92.90.00.00 |
Diğerleri |
73. |
5811.00.00.99.00 |
Diğerleri |
74. |
5905.00.90.39.00 |
Diğerleri |
75. |
5907.00.00.00.00 |
Emdirilmiş, sıvanmış veya kaplanmış diğer mensucat; tiyatro dekorları, atölye fonları veya benzeri işler için boyanmış bezler "tualler" |
76. |
6004.10.00.00.11 |
Sentetik liflerden olanlar |
77. |
6004.10.10.00.11 |
Sentetik liflerden olanlar |
78. |
6005.37.00.00.00 |
Diğerleri, boyanmış |
79. |
6005.37.00.00.00 |
Diğerleri, boyanmış |
80. |
6102.30.10.00.00 |
Mantolar, kabanlar, kolsuz ceketler, pelerinler ve benzeri eşya |
81. |
6103.22.00.00.00 |
Pamuktan |
82. |
6103.32.00.00.00 |
Pamuktan |
83. |
6103.42.00.00.00 |
Pamuktan |
84. |
6104.22.00.00.00 |
Pamuktan |
85. |
6104.41.00.00.00 |
Yünden veya ince hayvan kıllarından |
86. |
6104.42.00.00.00 |
Pamuktan |
87. |
6104.43.00.00.19 |
Diğerleri |
88. |
6104.44.00.00.19 |
Diğerleri |
89. |
6104.52.00.00.00 |
Pamuktan |
90. |
6104.53.00.00.00 |
Sentetik liflerden |
91. |
6104.59.00.00.11 |
Suni liflerden etekler |
92. |
6104.59.00.00.13 |
Dokumaya elverişli diğer maddelerden etekler |
93. |
6104.62.00.00.00 |
Pamuktan |
94. |
6105.20.10.00.00 |
Sentetik liflerden |
95. |
6106.10.00.00.00 |
Pamuktan |
96. |
6106.20.00.00.00 |
Sentetik veya suni liflerden |
97. |
6107.21.00.00.00 |
Pamuktan |
98. |
6108.31.00.00.00 |
Pamuktan |
99. |
6108.32.00.00.00 |
Sentetik veya suni liflerden |
100. |
6108.91.00.00.00 |
Pamuktan |
101. |
6109.90.20.00.12 |
Sentetik veya suni liflerden |
102. |
6109.90.90.00.00 |
Diğerleri |
103. |
6110.20.91.00.00 |
Erkekler ve erkek çocuklar için |
104. |
6110.30.10.00.00 |
Yuvarlak, balıkçı veya "polo" yakalı hafif ince örme kazak ve süveterler |
105. |
6110.30.91.00.00 |
Erkekler ve erkek çocuklar için |
106. |
6110.30.99.00.00 |
Kadınlar ve kız çocuklar için |
107. |
6110.90.90.00.00 |
Diğerleri |
108. |
6111.30.90.00.00 |
Diğerleri |
109. |
6113.00.90.00.00 |
Diğerleri |
110. |
6115.21.00.00.00 |
Sentetik liflerden (tek katı 67 desiteksten az olanlar) |
111. |
6115.30.19.00.00 |
Diğerleri |
112. |
6116.10.80.00.00 |
Diğerleri |
113. |
6116.91.00.00.00 |
Yünden veya ince hayvan kıllarından |
114. |
6116.93.00.00.00 |
Sentetik liflerden |
115. |
6116.99.00.00.00 |
Dokumaya elverişli diğer maddelerden |
116. |
6117.10.00.00.00 |
Şallar, eşarplar, boyun atkıları, kaşkollar, peçeler, duvaklar ve benzeri eşya |
117. |
6117.80.10.19.00 |
Diğerleri |
118. |
6201.12.10.00.14 |
Kolsuz ceketler |
119. |
6201.13.90.00.13 |
Kabanlar |
120. |
6201.92.00.00.18 |
Diğerleri |
121. |
6202.12.90.00.19 |
Diğerleri |
122. |
6202.13.10.00.19 |
Diğerleri |
123. |
6203.32.90.00.00 |
Diğerleri |
124. |
6203.33.90 00.00 |
Diğerleri |
125. |
6203.41.10.00.00 |
Pantolonlar ve kısa pantolonlar |
126. |
6203.42.35.00.00 |
Diğerleri |
127. |
6203.42.90.00.00 |
Diğerleri |
128. |
6203.43.19.00.00 |
Diğerleri |
129. |
6203.49.90.00.00 |
Diğerleri |
130. |
6204.13.00.00.00 |
Sentetik liflerden |
131. |
6204.33.90.00.00 |
Diğerleri |
132. |
6204.39.90.00.00 |
Diğerleri |
133. |
6204.42.00.00.18 |
Diğerleri |
134. |
6204.43.00.00.19 |
Diğerleri |
135. |
6204.44.00.00.19 |
Diğerleri |
136. |
6204.49.10.00.19 |
Diğerleri |
137. |
6204.49.90.00.00 |
Diğerleri |
138. |
6204.52.00.00.18 |
Diğerleri |
139. |
6204.53.00.00.00 |
Sentetik liflerden |
140. |
6204.59.10.00.00 |
Suni liflerden |
141. |
6204.59.90.00.00 |
Diğerleri |
142. |
6204.62.39.00.00 |
Diğerleri |
143. |
6204.62.90.00.00 |
Diğerleri |
144. |
6204.63.90.00.00 |
Diğerleri |
145. |
6206.30.00.00.18 |
Diğerleri |
146. |
6206.30.00.00.28 |
Diğerleri |
147. |
6206.40.00.00.11 |
Bluzlar |
148. |
6206.40.00.00.12 |
Gömlekler |
149. |
6206.40.00.00.13 |
Gömlek-bluzlar |
150. |
6206.90.90.00.11 |
Bluzlar |
151. |
6208.21.00.00.11 |
Gecelikler |
152. |
6208.91.00.00.00 |
Pamuktan |
153. |
6209.20.00.00.19 |
Diğerleri |
154. |
6209.90.90.00.19 |
Diğerleri |
155. |
6210.20.00.00.00 |
6201.11 ila 6201.19 Alt pozisyonlarında tanımlanan cinsteki diğer giyim eşyası |
156. |
6211.42.90.00.00 |
Diğerleri |
157. |
6211.43.90.00.00 |
Diğerleri |
158. |
6212.10.10.00.00 |
Bir sütyen ve bir külot ihtiva eden setler |
159. |
6212.10.90.00.00 |
Diğerleri |
160. |
6212.90.00.00.19 |
Diğerleri |
161. |
6214.10.00.00.00 |
İpekten veya ipek döküntülerinden |
162. |
6214.20.00.00.00 |
Yünden veya ince hayvan kıllarından |
163. |
6214.30.00.00.00 |
Sentetik liflerden |
164. |
6214.40.00.00.00 |
Suni liflerden |
165. |
6214.90.00.00.00 |
Dokumaya elverişli diğer maddelerden |
166. |
6216.00.00.00.00 |
Eldivenler, tek parmaklı eldivenler ve parmaksız eldivenler |
167. |
6217.10.00.00.11 |
El yapımı olanlar |
168. |
6217.10.00.00.19 |
Diğerleri |
169. |
6217.90.00.19.00 |
Diğerleri |
170. |
6217.90.00.90.00 |
Diğerleri |
171. |
6302.21.00.00.11 |
Batik metodu ile elde baskı yapılmış olanlar |
172. |
6302.21.00.00.19 |
Diğerleri |
173. |
6302.31.00.00.00 |
Pamuktan |
174. |
6302.32.90.00.00 |
Diğerleri |
175. |
6302.39.20.00.00 |
Keten veya ramiden |
176. |
6302.39.90.00.00 |
Dokumaya elverişli diğer maddelerden |
177. |
6302.40.00.00.00 |
Masa örtüleri (örme veya kroşe) |
178. |
6302.51.00.00.00 |
Pamuktan |
179. |
6302.53.90.00.00 |
Diğerleri |
180. |
6302.91.00.00.00 |
Pamuktan |
181. |
6302.99.90.00.19 |
Diğerleri |
182. |
6304.19.90.90.19 |
Diğerleri |
183. |
6304.91.00.00.19 |
Diğerleri |
184. |
6304.92.00.90.19 |
Diğerleri |
185. |
6304.99.00.00.19 |
Diğerleri |
186. |
6307.90.91.00.00 |
Keçeden |
187. |
6307.90.10.00.19 |
Diğerleri |
188. |
6307.90.98.00.19 |
Diğerleri |
189. |
6401.10.00.00.00 |
Metalden koruyucu burunlu ayakkabılar |
190. |
6401.92.10.00.00 |
Yüzü kauçuktan olanlar |
191. |
6401.92.90.00.00 |
Yüzü plastik maddeden olanlar |
192. |
6402.19.00.00.00 |
Diğerleri |
193. |
6402.20.00.00.00 |
Ayakkabıların yüzündeki kayışların veya ince şeritlerin tabandaki deliklerden geçirilmek suretiyle ayakkabı yüzünün tabana tutturulduğu diğer ayakkabılar |
194. |
6402.91.10.00.00 |
Koruyucu metal burun ile mücehhez olanlar |
195. |
6402.91.90.00.00 |
Diğerleri |
196. |
6402.99.10.00.00 |
Yüzü kauçuktan olanlar |
197. |
6402.99.31.00.00 |
taban ile birlikte topuk yüksekliği 3cm. den fazla olanlar |
198. |
6402.99.39.00.00 |
Diğerleri |
199. |
6402.99.50.00.00 |
Terlik ve ev içinde giyilen diğer ayakkabılar |
200. |
6402.99.91.00.00 |
İç tabanın uzunluğu 24 cm. den az olanlar |
201. |
6402.99.93.00.00 |
Erkek veya kadınlara ait olduğu belirlenemeyen ayakkabılar |
202. |
6402.99.96.00.00 |
Erkekler için |
203. |
6402.99.98.00.00 |
Kadınlar için |
204. |
6403.19.00.00.00 |
Diğerleri |
205. |
6403.40.00.00.12 |
Dış tabanı terkip yolu ile elde edilen köseleden ayakkabılar |
206. |
6403.40.00.00.13 |
Dış tabanı kauçuk veya suni plastik maddelerden ayakkabılar |
207. |
6403.51.15.00.00 |
Erkekler için |
208. |
6403.59.05.00.00 |
İç tabanı olmayan, ahşap mesnet veya platform üzerine yapmış olanlar |
209. |
6403.91.05.00.00 |
İç tabanı olmayan, ahşap mesnet veya platform üzerine yapılmış olanlar |
210. |
6403.91.11.00.00 |
24 cm. den az olanlar |
211. |
6403.91.13.00.00 |
Erkek veya kadınlara ait olduğu belirlenemeyen ayakkabılar |
212. |
6403.91.16.00.00 |
Erkekler için |
213. |
6403.91.18.00.00 |
Kadınlar için |
214. |
6403.91.93.00.00 |
Erkek veya kadınlara ait olduğu belirlenemeyen ayakkabılar |
215. |
6403.91.96.00.00 |
Erkekler için |