Y Ü K L E N İ Y O R

OTOMOBİL İTHALATI NASIL YAPILIR

OTOMOBİL İTHALATI NASIL YAPILIR
2 Ocak 2022

OTOMOBİL İTHALATI NASIL YAPILIR

OTOMOBİL İTHALATI NASIL YAPILIR

Otomobil araçları genel tarife sınıflandırmasında 87 fasılda yer almaktadır.Otomobillerin Silindir hacmine göre Tarife alt pozisyonları farklılık göstermektedir.Ötv ve Vergi hadleri Tarife sınıflandırmasına göre yükselmektedir. Öncelikle Otomobil ithalatı yapabilmek için Gerekli mevzuatlarımıza bakmamız Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uygulamalarına, Ötv de ilk iktisap durumuna vakıf olmamız gerekir. İlk iktisap nedir diye yazacak olursam Bu çerçevede ilk iktisap, Türkiye'de henüz kayıt ve tescil edilmemiş taşıtların iktisabı ile ilgili bir kavram olup, kapsama giren taşıtların müzayede yoluyla veya motorlu araç ticareti yapanlardan kullanılmak ve/veya kayıt ve tescil ettirilmek üzere edinilmesidir.

Otomobil ithalatında uzmanlaşmış Gümrük İdareleri vardır dolayısıyla İhtisas Gümrüğü uygulaması mevcuttur.

İthalata Konu araçların Distribütör tarafından ithalatı yapılmadığı durumlarda Kıymet kapsamında Vergi kaybı yaşamamak adına aşağıdaki işlemler takip edilmesi gerekmektedir.

1. İthale konu aracın distribütör sıfatıyla ithal edilip edilmediği, ithalatçıdan temin edilecek sözleşmeler incelenerek tespit edilecektir.

2. Beyan edilen gümrük kıymetinin gerçeklik veya doğruluğu konusunda makul şüphe oluşması halinde, kıymet tespit yöntemleri ile kıymet araştırması ve incelemesine ilişkin olarak 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Bakanlığımızca yapılan ikincil düzenlemeler uyarınca, beyan sahibinden, gümrük idaresince belirlenecek ilave ispatlayıcı bilgi ve belgeler istenilerek işlem yapılacaktır.

3. İthale konu aracın distribütörünün bulunması halinde, gümrük kıymetinin tespitinde, distribütörden temin edilen kıymet bilgisi, gümrük kıymeti ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde veri olarak dikkate alınacaktır.

4. İthale konu araca ait, ihraç ülkesi gümrük idaresi tarafından düzenlenen ihracat beyannamesinin ve aracın ilk satışında üreticisi tarafından düzenlenen faturanın onaylı örneği beyannameye eklenecek ve gümrük idarelerince bu husus kontrol edilecek, söz konusu belgelerin eklenmediği beyannamelerin muayene ve/veya kontrol işlemleri tamamlanmayacaktır.

5. Data Kartı (Teknik Evsaf Kartı) olan markalar için bu kart beyannameye eklenecektir.

6. Beyannameye eklenen faturaların, Gümrük Yönetmeliğinin “Fatura” başlıklı 115 inci maddesinde belirtilen hususlara uygun olup olmadığı ile söz konusu faturalarda, araç üstünde bulunan ilave donanım ve aksesuar bilgileri ile bunların kıymetlerinin yer alıp almadığı kontrol edilecektir.

7. Eşyanın muayene ve/veya kontrolü yapılırken, araç üzerinde standart ve/veya ilave hangi donanım ve aksesuarların bulunduğu, bunların kıymetleri, standart donanım kapsamında bulunup bulunmadığı, bulunmakta ise faturada ayrıca belirtilip belirtilmediği özellikle incelenecektir.

8. Beyan edilen gümrük kıymeti ve/veya araçta bulunan donanım ve aksesuarların tespiti için her hâlükârda, ilgili markanın Türkiye distribütöründen aracın şasi numarası esas alınarak, taşıdığı donanım ve aksesuarlar ile kıymeti konusunda bilgi istenilecek; distribütörün bulunmaması halinde üniversitelerin ilgili bölümlerinden aracın aksesuar ve donanımları ile ilgili teknik rapor istenilecektir.

9. Yurt dışı araştırmasına gidilmesine ihtiyaç duyulması durumunda, ihracatçı ülkeden cevap alınabilmesini teminen, talep yazısında, yurt dışı araştırmasına ihtiyaç duyulma nedenleri maddeler halinde açık ve anlaşılır şekilde belirtilecektir.

Bu araçların Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine ilişkin gümrük beyannamelerinin tescilinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca veya yetki verdiği kurum veya kuruluşça yapılan kontrollere istinaden fiziksel ya da elektronik olarak düzenlenen uygunluk yazısı gümrük idarelerince aranır.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Uygunluk Yazısına tabi eşya

MADDE 3 – (1) Aşağıda gümrük tarife pozisyonları (GTP) ve tanımları belirtilen eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulması halinde, gümrük beyannamelerinin tescilinde gümrük idarelerince, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca veya yetki verdiği kurum veya kuruluşça yapılan kontrollere istinaden fiziksel veya elektronik olarak düzenlenen Uygunluk Yazısı aranır.

Uygunluk yazısı alınacak araçlar aşağıdaki gibidir.

 

GTİP

Eşyanın Tanımı

8701.20

Yarı römorkler için çekiciler

8701.91.10; 8701.92.10; 8701.93.10; 8701.94.10; 8701.95.10

Tekerlekli zirai traktörler ve ormancılıkta kullanılan tekerlekli traktörler

87.02

10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dahil) motorlu taşıtlar

87.03

Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (go-kart araçları hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil)

87.04

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar

87.05

Özel amaçlı motorlu taşıtlar (insan veya eşya taşımak üzere özel olarak yapılmış olanlar hariç) (örneğin; kurtarıcılar, vinçli taşıtlar, itfaiye taşıtları, beton karıştırıcı ile mücehhez taşıtlar, yol süpürmeye mahsus arabalar, püskürtme yapan arabalar, seyyar atölyeler, seyyar radyoloji üniteleri)

87.11

Motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli olsun olmasın), sepetler.

87.16

Römorklar ve yarı römorklar; hareket ettirici tertibatı bulunmayan diğer taşıtlar; bunların aksam ve parçaları (8716.20.00.00.00; 8716.80; 8716.90 hariç)

 

Araçlarla ilgili bir başka kıstas ise Karayolu Taşıt Araçlarının İthaline İlişkin Tebliğ demonte olarak getirilen ürünleri kapsamadığından araç üretiminde kullanılacak demonte olarak getirilen ürünler için TSE Uygunluk Yazısına gerek olmadığı mevzuatta vurgulanmıştır.

Otomobil türü eşyalar Özel Tüketim Vergisi uygulaması kapsamındadır. ÖTV Kanunu (I), (III) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanların özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbidir.(Ticari amaçla ithalat yapanlar hariç Teminat devreye girer)

Özellikli olarak dikkat edilmesi gereken Güney Afrika menşeli olanların A.TR belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde, ek mali yükümlülük olarak Cif Bedelin %10'u oranında ilave Toplu Konut Fonu tahsil edilir.

Otomobil ithalatlarında sadece Golf arabaları için gözetim uygulaması vardır. Bu maddenin yalnız 5.500 (ABD Doları/Adet) birim gümrük kıymetin altında olanlarının ithalatı ülke ayrımı yapılmaksızın gözetim uygulamasına tabidir.Bu ürün ancak Ticaret Bakanlığı Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilir. Gözetim belgesi gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. Gözetim belgesinin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 (altı) aydır.2019/1 sayılı Genelgede bildirildiği üzere; Eşya kıymetinin gözetim tebliğinde belirtilen kıymetten düşük olması durumunda, eşya kıymetinin gözetim tebliğinde belirtilen düzeye çıkmasını sağlayacak şekilde yurtdışı diğer gider beyan edilmesi halinde yükümlüden gözetim belgesi ibrazı İstenilmez ve serbest dolaşıma giriş rejimi işlemleri tamamlanır.

Otomobil ithalatlarında Taşıtların üzerinde monte edilmiş bir şekilde bulunan bandrole tabi cihazlar, her biri ayrı ayrı olmak üzere % 0,4 oranı üzerinden bandrol ücretine tabi tutulur.Taşıt araçlarında yer alan bandrole tabi cihazların matrahlarının ayrı ayrı tevsik edilememesi halinde, bandrole tabi cihaz sayısına bakılmaksızın, ithal edilen taşıtların serbest dolaşıma giriş beyannamesindeki (özel tüketim vergisi hariç) katma değer vergisi matrahları üzerinden olmak üzere binde 4 oranında, bandrol ücreti tahsil edilir.

Bandrol yükümlülüğü ya 3093 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendi gereği Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'na teminat verilerek yerine getirilir ya da bandrol ücretleri GÜMRÜK İDARELERİNCE tahsil edilir. Bandroller, bandrol ücretinin gümrük idarelerince tahsili üzerine Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu tarafından ithalatçılara verilir. Bandrol ücretlerine ilişkin ödemeleri Teminat mektubu karşılığında yapmak isteyenlerin ithal edecekleri eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri ise Kurum tarafından gümrük idarelerine bildirimde bulunulmasından sonra tamamlanır.

Otomobil ithalatlarında Bu eşyanın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli olanlarının ithalatında korunma önlemi olarak ek mali yükümlülük tahsil edilir.

Özellikli olarak transit işlemlerinde 68 seri nolu Tebliğde; Sınır kapılarımızdan giriş ve çıkış yapan yabancı veya geçici plakalı/plakasız taşıtlardan GEÇİŞ ÜCRETİ alınması gerektiği ve ilgili miktarlar bildirilmiştir. Tescil plakalı bir taşıt üzerinde (Transit işlemleri)YÜK olarak transit geçenlerden geçiş ücreti alınmayacaktır.

Otomobil ithalatlarında Markalı ihracatın takibi ile lüks otomobil ithalatında vergi kayıp ve kaçaklarının engellenmesi amacıyla BİLGE Sistemi Detaylı beyan modülünde eşya bilgilerini içeren 31 no.lu alana "marka bilgisi" başlığı altında yeni bilgiler eklenmiş olup, 15.04.2013 tarihinden itibaren 2013/2 sayılı Genelgede belirtilen şekilde işlem yapılması gerekmektedir.

2011/12 sayılı SGM Tebliğde; model yılı olarak aracın imal edildiği veya montajının yapıldığı yerde, araç sevke hazır hale geldiğinde imalatçı tarafından düzenlenen uygunluk belgesinde yer alan imal yılının esas alınacağı bildirilmiştir.Bu çerçevede, 01.01.2013 tarihi itibariyle bir önceki yılın son dört ayında üretildiği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca veya yetki verdiği kurum veya kuruluş (Türk Standartları Enstitüsü) tarafından tespit edilen/doğrulanan 87.01; 87.02; 87.03; 87.04; 87.05 ve 87.11 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan otomotiv ana sanayi ürünlerinin kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) olmamaları, ayrıca, dış ticaret mevzuatı ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde varsa alınması gereken tüm belge ve izinlerin ithalatçı tarafından ilgili mercilerden temin edilmesi kaydıyla ertesi yılın ilk dört (4) ayı içerisinde ithaline izin verilmesi uygun görülmüştür.

Motorlu taşıt araçlarının eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) olmaması şartıyla, araç ağırlığına bakılmaksızın 300 kilometreye kadar yol kat etmiş olanların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca veya yetki verdiği kurum veya kuruluşça (Türk Standartları Enstitüsü) da uygun bulunması koşuluyla İthalat Rejimi Kararı'nın 7'nci maddesi kapsamında Ticaret Bakanlığı'ndan izin alınmaksızın, işlemlerin ilgili gümrük müdürlüklerince sonuçlandırılır.

8703 tarife pozisyonunda yer alan ekli listedeki GTİP'ler için "ÖTV87" isimli ve "21.07.2005-25882 RG - 5398 sayılı Kanun - Motorlu Araç" açıklamalı bir muafiyet kodu oluşturularak, söz konusu muafiyet kodunun seçilmesi halinde BİLGE sisteminde ÖTV'nin %10 üzerinden hesaplanması sağlanmış, diğer taraftan 8704 tarife pozisyonunda yer alan eşya için ise halihazırda BİLGE sisteminde yer alan tamamlayıcı bilgilerin arasına "8704. Kapalı kasalı olup istiap haddi 620 kilogramın altında olanlar %10" şeklinde tamamlayıcı bilgi eklenmiştir.

ÖTV Kanunu (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi bu malzemenin, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından ve bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı vergiden müstesnadır.

 

Otomobil İhtisas Gümrüğü Uygulaması

Motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılır.

Sıra No Yetkili Gümrük Müdürlüğü

1          Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü

2          Gebze Gümrük Müdürlüğü

3          İzmir Gümrük Müdürlüğü

4          İzmit Gümrük Müdürlüğü

5          Mersin Gümrük Müdürlüğü

6          Derince Gümrük Müdürlüğü

7          Giresun Gümrük Müdürlüğü

8          Dilovası Gümrük Müdürlüğü

9          Yalova Gümrük Müdürlüğü ”

 

İmalatçı firmalar, bu Tebliğ kapsamı motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerini aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden de yapabilirler.

 

Sıra No Yetkili Gümrük Müdürlüğü

1          Mudanya Gümrük Müdürlüğü

2          Gemlik Gümrük Müdürlüğü

3          Esenboğa Gümrük Müdürlüğü

4          Adana Gümrük Müdürlüğü

 

Gümrüğe terk edilen taşıtların, kamu kurum ve kuruluşlarınca ticarete konu edilmemek kaydıyla getirilen taşıtların ve demonte vaziyette getirilen taşıtların serbest dolaşıma giriş işlemleri, geldiği A sınıfı gümrük müdürlüklerinden de yapılabilir.