Y Ü K L E N İ Y O R

2022 Yılı İthalat Karar Muafiyetleri

2022 Yılı İthalat Karar Muafiyetleri
2 Ocak 2022

2022 Yılı İthalat Karar Muafiyetleri

İthalat Rejim Kararları Yeni yıl Muafiyet İşlemleri

İthalat Rejim Kararı Yılın son günü son saatlerde yayımlanmasının ardından Gümrük Bilge ve Gümrük Bilgisayarlı sistemlerine entegrasyon işlemleri devam etmektedir. Bilgi sistemlerinde algılanması gereken sair mevzuat ve Gümrük tarife İstatistik pozisyonları Doğru ve teyit edilebilir olması gereklidir. Keza Gümrük İşlemleri sorunsuz ve hatasız bir şekilde bitirilebilsin. Burada Anlatmak istediğimiz İthalat rejim Kararlarında Yeni uygulamaya konulan Vergi hadleri ve İlave Gümrük vergileridir.

İthalat rejim kararında en yeni dayanak Madde 2 ‘de yer alan

“MADDE 2- (1) Bu Karar; ithalata ilişkin genel yetkiyi, ithalatın esaslarını, ithalat işlemlerini yürütme koşullarını, ithal eşyaya uygulanacak gümrük vergisi, ek mali yükümlülük ile eş etkili vergi ve mali yükleri, ithalatta takip edilecek madde politikalarını ve ithalatla ilgili izinleri kapsar.”Bu sayede Emy kararlarının dayanağı sağlamlaştırılmış oldu.

İthalat rejim kararında 10 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) İthalat işlemlerine ilişkin mevzuatta yer alan toplu konut fonu ve ilave toplu konut fonuna yapılan atıflar, ek mali yükümlülüğe yapılmış sayılır.” Bu durumda ithalatta alınan vergilerden Emy anlaşılacağı hükme bağlanmıştır.

İthalat rejim Kararında Geçici Madde 2

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 1/1/2017-31/12/2020 tarihleri arasında Avrupa Birliği'ne yapılmış olan ihracatta, telafi edici verginin bulunması halinde bu verginin hesaplanmasında, anılan dönemde bu verginin hiç ödenmemiş veya ‘İthalatta Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranları ile Ek Mali Yükümlülükler kapsamında, ‘ithal ülke ve eşyasına İthalat Rejimi Kapsamında uygulanan ithalat vergisi oranı ile Avrupa Birliği Ortak Gümrük Tarifesinde uygulanan en düşük gümrük vergisi oranı karşılaştırılır ve daha düşük olan vergi oranı tatbik edilir’ ifadesi çerçevesinde ödenmiş olması kaydıyla bu ifade hükümlerinin uygulanacağı belirtildi. Buna Ek olarak söz konusu geçici 2 nci madde kapsamında Gümrük mevzuatının ilgili hükümleri saklı tutulmaya devam edilecek.

Eklenen Muafiyetler ve Yeni Uygulamalar

Avrupa Birliği mevzuatı olarak güncel ithalat rejim kararında V sayılı listede uygulama alanı bulan Askıya alma listeleri güncellenmiş olup yeni muafiyetler gelmiştir.Yapılan düzenlemelerle beraber Havacılık sanayisine Özel askıya alma eşya listeleri eklenmiştir.

Fermuar üreticileri tarafından kullanılan,fermuar aksamları gümrük vergisi muafiyeti 2025 yılına kadar uzatılmış olup fermuar üreticileri İlave Gümrük vergisi+ gümrük vergisi ödemeden (Teminata bağlamak koşuluyla) ithalatlarını yapabilecektir.

 

72 Fasıl İçin Getirilen Muafiyetler

(1) Dikişsiz çelik çekme boru imal eden tesislerin, yuvarlak kesitli kütükleri doğrudan ithalatında, gümrük vergisi geçici bir süre %0 uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.                                                                                                                         

(2) Sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac üreten tesislerin doğrudan ithalatında gümrük vergisi geçici bir süre %6  uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.                                                                                                                         

(3) Sıcak haddelenmiş sacdan dikişli boru üreten tesislerin doğrudan ithalatında gümrük vergisi geçici bir süre %6  uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.                                                                                                                                  

(4) Beyaz eşya üreticilerinin doğrudan ithalatında gümrük vergisi geçici bir süre %7 uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.                                                                                                                          

(5) Tekerlek dış lastiği çelik kordu ve lastik teli imal eden tesislerin doğrudan ithalatında gümrük vergisi geçici bir süre % 0 uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.                                                                                                                         

(6) Kalıp üretiminde kullanılmaya mahsus olanların kalıp üreticileri tarafından doğrudan ithalatında gümrük vergisi geçici bir süre %0 uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.                                                                                                                         

 

85 Fasıl için  Getirilen Muafiyetler

(b): Sivil hava taşıtlarında kullanılmak kaydıyla ithal edilmesi halinde gümrük vergisi % 0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabidir.                       

(1): 87. fasılda yer alan eşyanın imalinde kullanılmak kaydıyla gümrük vergisi %0,8 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabidir.                                                                                                                                  

(2): Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre "Ar-Ge Merkezi Belgesi"ne sahip firmalar tarafından eşyayı kendi üretimlerinde girdi olarak kullanmak üzere yapılan ithalatta gümrük vergisi %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabidir.                                                                                                              

34 fasıl için getirilen muafiyetler

(1) Temizlik ürünleri imalinde kullanılmak kaydıyla ithal edilmesi halinde gümrük vergisi %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanımına ilişkin hükümlerine tabidir.

 

İlave Gümrük Vergisi Muafiyetleri

5903.10.90.90.00 veya 3921.90.60.00.12 pozisyonlarında yer alan eşyanın üretimine mahsus yüksek mukavemetli polyester bezler için İGV %0 olarak uygulanır.

Bu pozisyondaki eşyanın Nihai Kullanım kapsamındaki İş Makinası üretiminde kullanılması halinde ithalatında İGV %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümleri tatbik edilir.

871499900000 bu pozisyondaki eşyayı kendi üretiminde girdi olarak kullanan firmalar tarafından yapılan ithalatta İGV %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.

392043100000 bu pozisyondaki eşyayı kendi üretiminde girdi olarak kullanan firmalar tarafından yapılan ithalatta İGV %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.

481890900000 bu pozisyondaki eşyayı kendi üretiminde girdi olarak kullanan firmalar tarafından yapılan ithalatta İGV %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabi olur.

 

520811100000 60/1 NE veya daha ince ipliklerden üretilmiş m2 ağırlığı 70 gr geçmeyen boyanmamış, boyalı iplikten veya elyaftan üretilmemiş, kimyasal işleme tabi tutulmamış dokunmuş mensucat için İGV %0 olarak uygulanır.

520911000000 4010 pozisyonunda yer alan eşyanın üretimine mahsus ağartılmamış pamuklu mensucat için İGV %0 olarak uygulanır.

540710001000 5903.10.90.90.00 veya 3921.90.60.00.12 pozisyonlarında yer alan eşyanın üretimine mahsus yüksek mukavemetli polyester bezler için İGV %0 olarak uygulanır.

540751009013 Bu pozisyonda sınıflandırılan eşyadan, boyanmamış olanları ile boyalı iplik veya elyaftan olmayan ve herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmamış olanlarının ithalinde İGV'nin % 60'ı tahsil edilir.

840890619000 Bu pozisyondaki eşyanın Nihai Kullanım kapsamındaki İş Makinası üretiminde kullanılması halinde ithalatında İGV %0 olarak uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümleri tatbik edilir.