Y Ü K L E N İ Y O R

DAHİLDE İŞLEME İZNİ KIYMETLİ MADEN

DAHİLDE İŞLEME İZNİ KIYMETLİ MADEN
10 Şubat 2021

DAHİLDE İŞLEME İZNİ KIYMETLİ MADEN

DAHİLDE İŞLEME İZNİ KAPSAMI KIYMETLİ MADEN İTHALİ

Dahilde işleme rejimi Dahilde işleme izin belgesi ve Dahilde işleme izni olmak üzere farklı birim ve kurumlardan başvuruları yapılmaktadır. Bizim bu yazıda inceleyeceğimiz Dahilde işleme izni olarak basit işlemler kapsamında gümrük idarelerinin EEGR( Ekonomik etkili gümrük rejimleri) Servisinden alınan işlemleri inceleyeceğiz.Dahilde işleme rejimi üretim ve katma değer yaratan işlemlere ayrıca işlem görmüş ürünün tespit edilebildiği hallerde verilmektedir. Dahilde işleme rejiminde Kıymetli madenlerin ithalatı son düzenlemelerle daha belirgin hale gelmiş olup işlemlerin yapılacağı genelge ve yol direktifleri yayımlanmıştır. Yazımıza Kıymetli maden ve taşların ayrımını yaparak devam edecek olursam; Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara göre Kıymetli madenler: Her tür ve şekilde altın, gümüş, platin ve paladyumu,ifade eder.Aynı kararın Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara göre Kıymetli taşlar: Elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet ve inciyi ifade eder.Bu iki ayrımı birbirine karıştırmamız için açıklama gereği duyuyorum.

Dahilde işleme rejimi kapsamında Genelge No: 2013/19 kapsamında  14/1-b Kıymetli maden ve taşların, 32 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar hükümleri çerçevesinde ithalatını müteakip, işlendikten sonra ihraç edilmek üzere işçiliğe tabi tutulması 4 ay olarak süre verilmesi uygun bulunmuştur.Dahilde  işleme rejimi kapsamında 32 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar hükümleri çerçevesinde ithalatını müteakip, işlendikten sonra ihraç edilmek üzere işçiliğe tabi tutulması dahilde işleme izni (Gümrük idaresi) kapsamında gerçekleştirilmekte olup, Tebliğ’in 14/1-b maddesi kapsamında 7108 (Altın) tarife pozisyonundan ve 711319(Mücevherci eşyası) tarife alt pozisyonundan düzenlenecek izinlere münhasıran uygulanacak dahilde işleme izinleri kıstasları aşağıda ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

1.Dahilde işleme izninin, ithal eşyası Türkiye Gümrük Bölgesine getirilmeden önce alınması gerekmektedir.

2.Tek Pencere Portal Sistemi (TPS) üzerinden iletilen başvurular, dahilde işleme izni almak için Tebliğin bir no.lu ekinde belirtilen bilgi ve belgeler de dikkate alınarak ilgili gümrük idaresince kontrol edilir.

a)  İhraç Ürünleri ile İlgili Hammadde Sarfiyat Tablosu (Ek-9),Dilekçe,Tps başvurusu,imza sirküleri vb evraklar

3.Dahilde işleme izni kapsamında ithal edilebilecek altın miktarı; İlk defa yapılan izin başvurusuna konu dahilde işleme izinlerinde; kapasite raporunda belirtilen, dahilde işleme izin süresine tekabül eden üretim miktarının azami 1/4’ü esas alınarak,belirlenir.

4.Dahilde işleme izni kapsamında ithal edilebilecek altın miktarı;Miktar bazında ihracat taahhütlerini, %80-%100 (%100 hariç) arasında gerçekleştirenler için, kapasite raporunda dahilde işleme izin süresine tekabül eden üretim miktarının azami 1/4’ü esas alınarak,belirlenir.

5.Dahilde işleme izni kapsamında ithal edilebilecek altın miktarı;Miktar bazında ihracat taahhütlerinin %100’ünü gerçekleştirenler için, kapasite raporunda dahilde işleme izin süresine tekabül eden üretim miktarının tamamı esasalınarak,belirlenir.

6.Başvurular Gümrük idaresine yapılarak gümrük idaresince olumlu bulunarak ilgili Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne gönderilen başvurular, Bölge Müdürlüğü görüşüyle birlikte Bakanlığa (Gümrükler Genel Müdürlüğüne) iletilir.

 

Örnek Dahilde İşleme İzni Kapsamı Kıymetli Maden İthali 1

Altın Rafineri Ltd Şti İstanbul’da kayıtlı ticari bir üretim tesisi olan bir şirkettir. Gerekli üretim yeri ve fabrikası bulunan firmanın Kapasite raporunda kayıtlı yıllık üretim miktarı: 120 ton olarak belirlenmiştir. Dahilde işleme izni başvurusu yapmak üzere 7108 yer alan altın cinsi eşyanın başvurusu Ambarlı Gümrük Müdürlüğüne yapılmış olup ilk Dahilde işleme izni için 4 aylık üretim izni alabileceği için her ay 10 ton işleme kapasitesi olan 4/1 bu firmanın alabileceği maksimum işleme 10 ton olarak belirlenecektir.

 

Örnek Dahilde İşleme İzni Kapsamı Kıymetli Maden İthali 2

Gerçek Ege Ltd Şti İzmir’de kayıtlı ticari bir üretim tesisi olan bir şirkettir. Gerekli üretim yeri ve fabrikası bulunan firmanın Kapasite raporunda kayıtlı yıllık üretim miktarı: 120 ton olarak belirlenmiştir.Firmanın iki adet Dahilde işleme izni başvurusu İzmir Gümrük Müdürlüğünde tespit edilen Firmaya ait 2 adet açık izin bulunmaktadır. Birinci izin için ihracat taahhüdü 10 ton olup 8 ton ihracat, ikinci izin için ihracat taahhüdü 8 ton olup 7 ton ihracat gerçekleştirilmiştir. Firma, bu 2 izin kapsamında miktar bazında ihracat taahhütlerinin % 83,3 ünü (Toplam Gerçekleştirilen İhracat Taahhüdü/Toplam İhracat Tahhüdü) gerçekleştirdiğinden yeni izin başvurusu yapabilir.Yeni izin kapsamında ihracat taahhüdü (azami):(4 aylık üretim kapasitesi) x 1/4 = (40) x (1/4) = 10 ton (azami) yapılabilir.

 

Örnek Dahilde İşleme İzni Kapsamı Kıymetli Maden İthali 3

Pırlanta A.Ş Hatay da kayıtlı ticari bir üretim tesisi olan bir şirkettir. Kapasite raporunda kayıtlı yıllık üretim miktarı: 120 ton olarak belirlenmiştir.Firmanın Dahilde işleme izni kapsamında alabileceği maksimum süre 4 aydır.Pırlanta AŞ firması daha önce almış olduğu dahilde işleme izinlerini uygun bir şekilde kapatmış olup Firma açık izinler kapsamında ihracat taahhütlerinin %100’ünü gerçekleştirmiştir.Firma yeni bir izin başvurusu yapacağı zaman Yeni izin kapsamında ihracat taahhüdü (azami):(4 aylık üretim kapasitesinin tamamı)= 40 ton (azami) dahilde işleme izni alabilecektir.

Sonuç

Genelgelerin açıklamalarına göre ilk izin için 120 ton işleme kapasitesi olan bir firmaya ilk izin için en fazla 10 ton 4 ay olarak izin verilir.Firma bu iznini kapatır ve kontrollü bir şekilde dahilde işlemeyi sonladırır ise bir sonraki dahilde işleme izni başvuruda 40 ton kadar dahilde işleme izni alabilir.

Diğer bir yönden değişmemiş eşya ile ilgili maddeler halen geçerliliğini korunmaktadır. Bu maddeler ise ; Dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ihracat taahhüdünün azami %1'i oranında değişmemiş eşya ithalatına izin verilebilir. Ayrıca, belge/izin kapsamında ithaline izin verilecek işletme malzemesi değeri, ihracat taahhüdünün %2'sini geçemez. Ancak, doğal taşlar ile kıymetli maden ve taş ihraç taahhüdü içeren belgede/izinde, bu oran %10'a kadar tespit edilebilir Şerhi korunmaktadır.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğine göre Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ithalatı gerçekleştirilen standart işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan Rafineriler Listesinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve üretildiği rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşıması zorunludur.

Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında gerçekleştirilen kıymetli maden ithalatında, ithal edilen standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsaya teslim şartı bulunmayıp, üç iş günü içinde kıymetli maden aracı kuruluşu tarafından Borsaya yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur.

Özetle Dahilde İşleme İzni Kapsamı Kıymetli Maden İthali 2021/5 sayılı GENELGE de; Kıymetli maden ve taşların, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar hükümleri çerçevesinde ithalatını müteakip, işlendikten sonra ihraç edilmek üzere işçiliğe tabi tutulması dahilde işleme izni kapsamında gerçekleştirilmekte olup, 2006/12 sayılı DİR Tebliğ’inin 14/1-b maddesi kapsamında düzenlenecek Dahilde İşleme İzninin,ithal eşyası Türkiye Gümrük Bölgesine getirilmeden önce alınması gerektiği,TPS üzerinden yapılacak başvuru işlemleri,Dİİ(Gümrük idaresi)kapsamında ithal edilebilecek altın miktarının ihracat taahhütlerinin gerçekleşme oranına bağlı olarak belirleneceği,Gümrükler Genel Müdürlüğünce uygun bulunan başvuruların ilgili gümrük idaresine bildirileceği ve İzin sürelerinin 4 ay olarak işlemlerin sonlandırılacağı hükmüne bağlanmıştır.

ERKAN ATEŞ

GÜMRÜK MÜŞAVİRİ