Y Ü K L E N İ Y O R

GÜMRÜK VERGİLERİNİZ ASKIDA

GÜMRÜK VERGİLERİNİZ ASKIDA
8 Ekim 2020

GÜMRÜK VERGİLERİNİZ ASKIDA

GÜMRÜK VERGİLERİ ASKIDA

Gümrük denilen olgu bir ülkenin egemenlik haklarının siyasi ve gücünün bir göstergesidir.Bu durum İzmir iktisat kongresinden bu yana böyledir.Gümrük mevzuatımızda Kanun koyucu hükümler vergilerin hangi vergilerin hangi şartlarda muaf olacağını açıklamıştır.Lakin Gümrük’te uygulanan gümrük vergisi oranları ithalat rejim kararı listelerde yazmakta ve gümrükte bu vergi hadleri üzerinden gümrük vergileri tahakkuk ettirilmektedir.İthalat rejim kararı listelerden İnceleyeceğimiz liste 5 sayılı listedir.Bu listemizin özelliği vergilerin bazıları sıfır olması ve amacına uygun ithal edilmesi ve kullanım alanı birebir olması gerekmektedir.Bu listemizde bir ayrıntıyı yazmadan geçemeyeceğim örnek vermek gerekirse  araçlarda kullanılmak üzere 8301.20.00 yer alan küçük a ifadesi eklenen Mekanik ya da elektromekanik direksiyon kolonu kilidi normalde Gv oranı 2,7 olmasına rağmen kullanım alanına göre nihai kullanım izni gümrük müdürlüğünden alınması gerekir.V sayılı listede eşya tanımlarından parantez içinde a işareti olmayanlar için işlemler aşağıdaki gibi ilerlemektedir.

Askıya alma sistemi amacı Türkiye’deki sanayicilerin rekabet kapasitelerinin artırılmasını, modernize olmalarının sağlanmasını ve yeni iş alanlarının oluşturulmasını desteklemek, üretim sürecinde ihtiyaç duydukları hammadde, yarı mamul veya özel imalat niteliği taşıyan ürünlere düşük gümrük vergisi ile erişimlerini sağlamaktır.Bu mevzuatımızın dayanağı Türkiye ile AB arasında ihdas edilen 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı eki sanayi ürünlerinden, AB Konseyi tarafından Askıya Alma Sistemine dâhil edilen ve edilmesi planlanan eşya için Askıya Alma Sistemine dair düzenlemelerden yola çıkarak hayatımıza girmiştir.

1.Senaryo

Türkiye’de yerleşik  Süper Otomobil ltd şti Araç koltuğu imalatı yapan bir firmadır.Firmamız araç koltuğu üretimi yaparken bazı aksam parçaları Çin’den ithal etmektedir.

9401.90.80 tarifesinde yer alan Mandallı disk (ratchet disk), arkaya yaslanan araç koltuklarının imalinde kullanılan türden ticari tanımlı eşyanın koltuk imalatında kullanılması halinde serbest dolaşıma girişte 2,7 olarak alınan vergi 0 olarak tahakkuk edilecektir.Gümrük vergisinden muafiyet devam edebilmek için LST81 muafiyetiyle beyannamenin tescil olması gerekir.

 

2.Senaryo

Türkiye’de yerleşik  Süper Otomobil ltd şti Araç koltuğu imalatı yapan bir firmadır.Firmamız araç koltuğu üretimi yaparken bazı aksam parçaları Çin’den ithal etmektedir.

3926.30.00          Motorlu araçların üretiminde kullanılan plastik iç kapı tutacağı.(a) ithalatı yapan firmamız bu eşyaların motorlu araçların üretimden kullanıldığını ispat edebilmek için Gümrük Müdürlüğünden nihai kullanım izni alması gerekecektir.3926.30.00 tarifesinde yer alan plastik iç kapı tutacağında gümrük vergisi oranı 6,7 olarak ödenmeyecek sıfır gümrük vergisi ödenerek eşyalarımız serbest dolaşıma girebilecektir.Yukarıdaki ilk örnekte nihai kullanım izni değil LST81 muafiyeti seçilerek işlemler tamamlanmıştır fakat  buradaki örnekte Gümrük müdürlüğünden nihai kullanım ve teminat verilerek işlemler tamamlanmıştır.

3.Senaryo

Türkiye’de yerleşik Total boya ltd şti 2707.99.99 tarifesinde yer alan Petrol türevi cinsi hammaddeleri 27. fasılın ek 5 numaralı notunda tanımlanan özel bir işleme tabi tutulacak rafineri ürünü olarak kullanılmak üzere içeriğindeki aromatik oran aromatik olmayan oranı aşan ağır ve orta yağlar amacına uygun kullanılması durumunda nihai kullanım kapsamında Gümrük Müdürlüğünden izin alınması 1,7 olarak ödenmesi gereken gümrük vergileri teminata bağlanarak eşyalar serbest dolaşıma girişi yapılabilecektir.

Yukarıdaki örnekleri çoğaltabileceğimiz gibi V sayılı liste kapsamına eşyaları dahil edebilmemiz için bazı özel şartları sağlamak gerekir bu şartlar;

Askıya Alma Sistemine konu ürünler, AB veya Türkiye’deki üreticilerin üretimlerinde kullanacakları hammadde, yarı mamul ya da imalat bileşenleri olmalıdır.

Askıya Alma Sistemi;

a)Başvuru konusu ürünün aynısının, eşdeğerinin veya ikamesinin AB veya Türkiye’de üretiminin olması,

b)Başvuru konusu ürünün nihai ürün olması,

c)Başvuru konusu ürünün AB ve Türkiye’deki üreticilerce üçüncü ülkeden ithal edilmesine engel teşkil edecek şekilde bir ayrıcalıklı ticari anlaşma kapsamına girmesi,

ç)Ürünün fikri mülkiyet hakları kapsamında korunuyor olması,

d)Başvuru sahibinin ilgili ürünü sadece ticari amaçla ithal etmesi,

e)Başvurunun dış ticaret politikası uygulamalarını bozucu etkiye sahip olması,

durumlarının herhangi birinde uygulanmaz.

Askıya Alma Sistemine tabi olacak ürünün kullanımı belirli bir amaç ile sınırlandırılmış ise söz konusu ürünün askıya alma sistemi kapsamında ithal edilmesinde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümleri esas alınır.

Başvurunun geçerli olması için başvuru konusu ürünün ithalatında, askıya alma sonrası tahsil edilmeyecek gümrük vergisi tutarının yıllık 15.000 Avro karşılığı Türk Lirasından az olmaması gerekir.

Ürün tanımlamaları yürürlükteki TGTC esas alınarak yapılır. Talep edilen ürüne ilişkin uygun tanımın TGTC’de bulunmaması durumunda Uluslararası Standart Örgütü (International Standard Organisation-ISO), Uluslararası Tescilsiz İsimleri (International Non-proprietary Names-INN), Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (International Union of Pure and Applied Chemistry-IUPAC), Avrupa Kimyasal Maddeler Gümrük Envanteri (European Customs Inventory of Chemical Substances-ECICS) veya Renk İndeksi (Colour Index-CI) tanımlamaları veya gümrük muayenesine esas teşkil edebilecek nitelikte özel tanımlar kullanılır.

Ölçü birimlerinde TGTC esas alınır. TGTC’de uygun birimlerin bulunmaması halinde Uluslararası Birim Sistemi (International Systems of Units-SI) tanımları kullanılır. Tanımlamalarda kullanılacak standartlar ve test metotlarının uluslararası tanınırlığının olması gerekir. Marka, firma içi kalite standartları, ürünün teknik özellikleri ve benzeri terimler tanımlamalarda kullanılamaz.

Başvurulara ilişkin olarak, ihtiyaç duyulması halinde, Genel Müdürlükçe talep edilen belgelere ek olarak başvuru sahibinden açıklayıcı bilgi ve belge talep edilebilir.

Başvurunun incelenmesi veya müzakere süreci için gerekli olan her türlü bilgi veya belgenin herhangi bir nedenle sunulmaması durumunda başvuru reddedilir.

Biz bu durumda Başvurularınızı yapmadan önce eşyalarınızı inceliyoruz.Örnek emsal Laboratuvar tahlil formları ürün bileşenleri ,data sheet, emsal raporlar,Eşyaların fotoğraflarını karşılaştırma yapıyoruz.

Tüm tarifelerinizi sorgulamasını yapıyoruz eşyalarınızın hali hazırda askıya almaya konu edilip edilmediğini kontrol ediyoruz.

Fazla ödemiş olduğunuz vergileri tespit ediyor bu vergilerin size yeniden geri ödenmesini sağlıyoruz.

ERKAN ATEŞ

GÜMRÜK MÜŞAVİRİ