HAM KUMAŞLARDA AĞARTILMIŞ AĞARTILMAMIŞ
HAM KUMAŞLARDA AĞARTILMIŞ AĞARTILMAMIŞ
HAM KUMAŞLARDA AĞARTILMIŞ AĞARTILMAMIŞ AYRIMI
Gümrük tarife cetvelimizin 50 ve 63. Fasılları arasında bulunan tekstil eşyalarımızda özellikle kumaşlar için ham – mamul ayrımı çok önemli olmakla birlikte ham kumaşların sınıflandırıldığı gtiplerde ağartılmış ve ağartılmamış durumları da çok önemlidir.
Ağartılmış ve ağartılmamış mensucatların doğru olarak beyan edilmesinin önemi 5407, 5408, 5512, 5513, 5514, 5515,5516 tarife pozisyonlarında karşımıza çıkmaktadır. 540761109019 gümrük tarife istatistik pozisyonunda beyan edilen % 100 Polyester Dokuma Ham Kumaş ağartılmış kumaş ise ilave gümrük vergisi % 25, ağartılmamış kumaşlardan ise İlave gümrük vergisi % 25 in % 60 ı nispetinde uygulanmaktadır bu da ilave gümrük vergisinin % 15 oranında uygulanması anlamına gelmektedir.
Ağartılmış kumaş ve ağartılmamış kumaşın ayrımı türk gümrük tarife cetveli izah namesi IX. Bölüm notlarında belirtilmiş olup aşağıdaki gibidir.
Ağartılmamış iplik:
(i) Kendini meydana getiren liflerin doğal renginde olup, ağartılmamış, boyanmamış (kütle halinde olsun olmasın) veya baskı yapılmamış veya
(ii) Renksiz olduğu açıkça belli (" gri iplik " denilen) olan ve ditme suretiyle elde edilen ipliktir.
Bu tür iplikler, renksiz apreleme işlemi görmüş veya uçucu boya (sabunla yıkandığında uçan) ile boyanmış olabilirler ve suni ve sentetik lifler söz konusu olduğunda matlaştırma maddeleri ( örneğin titanyum dioksit) ile kütle halinde işlem görmüş olabilirler.
Ağartılmış iplik:
(i) Ağartma işlemine tabi tutulmuş, ağartılmış liflerden meydana gelmiş veya metinde aksi belirtilmedikçe, beyaza boyanmış (kütle halinde boyanmış olsun olmasın) veya beyaz apreleme işlemine tabi tutulmuş;
(ii) Ağartılmış ve ağartılmamış lif karışımlarından meydana gelmiş; veya
(iii) Çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplik olup, ağartılmış ve ağartılmamış ipliklerden meydana gelmiş ipliktir.
Ağartılmamış dokunmuş mensucat:
Ağartılmamış iplikle dokunmuş olup, ağartılmamış, boyanmamış veya baskı yapılmamış mensucattır. Bu mensucat renksiz apreleme işlemi görmüş veya uçucu boyayla boyanmış olabilir.
Ağartılmış dokunmuş mensucat:
(i) Parça halinde ağartılmış veya metinde aksi belirtilmedikçe beyaza boyanmış veya beyaz apreleme işlemi görmüş;
(ii) Ağartılmış iplikten meydana gelmiş; veya
(iii) Ağartılmamış ve ağartılmış iplikten meydana gelen mensucattır.
Ağartılmış mensucat ve ağartılmamış mensucata yapılacak işlemlerden dolayı menşei değişikliği durumu içinde gümrük yönetmeliği Ek5 i incelemek gerekmektedir. Ek 5 te 50-55. Fasıllar için Hazırlayıcı veya finisaj işlemleriyle(1), (2) beraber yapılan ağartılmamış veya ön ağartma işlemi yapılmamış mensucatın baskı veya boyanması olarak belirtilmektedir.
Ham kumaşımız ağartılmış kumaş ise yapılan boyama işlemi eşyanın menşeini değiştirmemektedir. Ham kumaşımız ağartılmamış kumaş ise ağartma işlemi yapılıp boyanıyor ise eşyamızın menşei değişmektedir.
Sonuç olarak eşyamızın ithalatında ağartılmış, ağartılmamış ayrımının belirlenerek doğru beyan edilmesi önemli olup hem eşyamıza uygulanacak ilave gümrük vergisi hem de eşyamızın işlenmesi sonucu menşeinin tespiti için oldukça önemlidir.
DİPNOT
(1)Menşeli olmayan bazı girdiler kullanıldığında gerekli imalat düzeyini tanımlamak amacıyla Ek 5' te yer alan listede geçen "ön ağartılmış" terimi, eğirme veya dokuma işleminden sonra sadece yıkanmış bazı iplik, dokunmuş mensucat, örülmüş veya kroşe örülmüş mensucat için kullanılır.
(2) Termoprinting işleminin menşe veren bir işlem olarak kabul edilebilmesi için baskının transfer kağıdıyla beraber yapılması gereklidir.
GÜMRÜK MÜŞAVİRİ
AHMET ÖZTÜRK