Y Ü K L E N İ Y O R

KKDF MUAFİYET LİSTELERİ

KKDF MUAFİYET LİSTELERİ
27 Kasım 2022

KKDF MUAFİYET LİSTELERİ

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Muafiyetleri
Kaynak Destekleme Fonu (KKDF), gerçek veya tüzel kişi ayrımı yapılmaksızın kullanılan krediler ve vadeli yapılan ithalatlar üzerinden alınan, aynı zamanda ihracatın ve yatırımların teşviki amacıyla kurulan fonlardan birisidir.
Vadeli ithalatta kkdf'nin mantığı ithalatçıyı peşin ödemeye zorlamak değil, gereksiz ithalatı engellemek amacıyla kullanılmaktadır.(İthalatta Türkiye Cumhuriyeti adı kullanıldığı için bir nevi dolaylı vergi türevidir)

Örneğin Yurtdışındaki üretici, Şu şekilde eşya göndermeye karar vermiş olsun "Şu kalitede bir ürünüm var  fiyatı da çok uygun". Firma olarak nakit durumumuz müsait olmasa bile" 
Bu durumda finansman sorunu olmayan ithalatçı kredi kartı borcu gibi eksi bakiyeden ithalat yapmaya devam edecektir.
Kısaca  kkdf ithalat sürecinde devletin uygulamış olduğu son engel diyebiliriz.

KKDF muafiyeti kapsamında Mal ve ithalat uygulamaları
Ürünler millileşmediği sürece; malın serbest bölge, antrepo veya geçici depolama yerlerine konulması halinde KKDF doğmaz.
Mal millileşmediği sürece; malın serbest bölge, antrepo veya geçici depolama yerlerinde el değiştirmesi durumunda KKDF doğmaz.
Ancak uygulamada antrepolardaki el değiştirmelerde, el değiştirmeden önce, KKDF'nin ödendiğine dair Belge talep edildiği bilgisi edinilmiştir.
Serbest bölge, antrepo veya geçici depolama yerlerinde satış yapılmak suretiyle yapılan devirlerden sonra malın milleştirilmesi halinde, KKDF doğmaması için, mal bedelinin; yurt dışındaki asıl satıcıya ve malı serbest bölgede, antrepoda veya geçici depolama yerinde devir edene ödenmiş olması gerekir.
Mal mukabili ödeme şekline göre yapılan kitap ithalatında KKDF kesintisi yapılmaz.
Yabancı sermaye olarak yurt dışından getirilen paralar, "borç" niteliğinde olmadığı için KKDF doğmaz.
Yurt dışından gelen sermaye avansları için de KKDF ödenmez.
Sermaye avansının sermayeye dönüştürülmesinde bir süre sınırlaması bulunmamaktadır.
Yurt dışından sermaye avansı olarak gelen paranın, sermayeye dönüştürülmeden tekrar yurt dışına transfer edilmek istenmesi durumunda, bankadan transfer yapması talep edildiği gün, para krediye dönüşmüş olur ve KKDF doğar.
Yurt dışından gelen yabancı sermaye ve sermaye avansı TL hesaplarda gösterilir, bunlara kur farkı işletilmez, faiz ödenmez.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan ithalat ve bu belge kapsamında kullanılan 2 yıldan uzun vadeli krediler,
Bağlı muamele veya takas,KKDF doğmaz.(Takas 2017/1 Tebliğ)
Petrol, (petrol mahsulleri dahil), gübre, gübre hammaddesi, buğday, arpa ithalatının finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve ithalat işlemleri,
İhracatın, (İhracatı teşvik belgesi ve vergi, resim ve harç istisnası belgesine bağlanmış ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler dahil) finansmanı amacıyla kullanılan krediler ve ihracatı teşvik belgesi ile dahilde işleme izin belgesi kapsamında yapılan ithalatta yukarıdaki oranlar %0 olarak uygulanır.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 2 nci maddesinde belirlenen kıymetli taşların Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem görmek üzere kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı % 0 (sıfır) olarak uygulanır.